latinica  ћирилица
18/08/2017 |  18:07 | Autor: RTRS

Ljajić: Teško da će haški osuđenici kaznu služiti u Srbiji

Predsjednik Nacionalnog savjeta za saradnju Srbije sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić izjavio je da ne vidi mogućnost za realizaciju inicijative da se haškim osuđenicima omogući služenje zatvorske kazne u srpskim zatvorima.
Rasim Ljajić - Foto: TANЈUG
Rasim LjajićFoto: TANЈUG

- Ne vidim da postoji neko drugačije raspoloženje nego do sada. U međunarodnoj zajednici i Tribunalu ne vidim da se to raspoloženje promijenilo - rekao je Ljajić povodom inicijative ministra spoljnih poslova Ivice Dačića u UN da srpski osuđenici u Hagu služe kazne u Srbiji.

Ljajić je za Radio "Slobodna Evropa" naveo da je Srbija ovakvu inicijativu prvi put iznijela prije desetak godina, ali da zvanično nikada nije dobila konkretan odgovor, nego samo različita objašnjenja o tome zbog čega taj zahtjev teško da može da bude prihvaćen.

On pojašnjava da je formalni razlog za to preporuka generalnog sekretara UN da osuđenici ne mogu da izdržavaju kaznu na prostoru bivše Јugoslavije, koja može da se povuče ukoliko bi bila donesena drugačija odluka.

- Uvijek smo imali objašnjenje - dok se ne izruče svi nije realno da govorimo o tome da se uopšte uđe u proceduru. Manje-više, Tribunal je prebacivao lopticu na Savjet bezbjednosti UN, ali je bilo važno mišljenje i haškog tužilaštva i Tribunala - rekao je Ljajić.

On je dodao da su nezvanična objašnjenja bila da nije ralno da se preduzme jedan takav potez sve dok svi optuženici ne budu izručeni, a potom i da Tribunal sumnja da bi u Srbiji osuđenici imali povlašćeni tretman, s obzirom na raspoloženje u javnosti da se većina njih tretiraju kao heroji.

Ljajić ističe da haški osuđenici ne bi imali bolji tretman u Srbiji, uprkos tome što se oni češće slave kao heroji, nego što se tretiraju kao počinioci teških ratnih zločina.

On navodi da je motiv Dačića da iskoristi susret sa generalnim sekretarom UN Antoniom Guteresom kako bi ponovio zahtjev da preostalih 15 srpskih državljana, haških osuđenika, odsluže ostatak kazne u zatvorima u Srbiji, bio humanitarne prirode.

Izvor: SRNA