latinica  ћирилица
18/08/2017 |  21:22 ⇒ 19/08/2017 | 14:15 | Autor: RTRS

"Veče ojkače" u Moštanici čuva autentično narodno stvaralaštvo (VIDEO)

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je večeras da manifestacija "Veče ojkače" u Moštanici govori o tome da se na tom mjestu čuva autentično narodno stvaralaštvo.
Dodik na manifestaciji "Veče ojkače" - Foto: SRNA
Dodik na manifestaciji "Veče ojkače"Foto: SRNA

- Zato je važno biti ovdje sa našim ljudima, biti dio ovog divnog ambijenta manastira Moštanica koji vijekovima svjedoči o postojanju Srba, naše zajednice, naše kulture, naše pjesme, i vjere prije svega - rekao je Dodik novinarima kod manastira Moštanica.

On je naveo da je riječ o nečemu što privlači svakoga ko je nadahnut patriotizmom i pripadništvom srpskom narodu, te da zato tradicionalno prisustvuje manifestaciji "Veče ojkače" koja okuplja veliki broj ljudi.

Predsjednik Srpske istakao je da je okupljanje i izvođenje tradicionalne pjesme značajno za očuvanje tradacije Srba na ovim prostorima.

Manifestaciju "Veče ojkače" otvorio je načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić.

Reljić je naglasio da je manifestacija revijalnog karaktera i da je ojkača svojevremeno postala brend ovog područja i naroda Kozare i Potkozarja.

- Opština Kozarska Dubica i ubuduće će snažno podržavati i raditi na promociji pjesme ojkače - kaže Reljić.

On je dodao da ova pjesma nesumnjivo predstavlja nematerijalno kulturno dobro Republike Srpske, te da je rado slušaju stanovnici svih kontinenata.

- I kada ih zaboli duša, i kada ih vuče nostalgija, pjesma ojkača im dođe kao lijek. Јa želim da se glasovi ojkače što više i što dalje čuju - poručio je Reljić.

U obraćanju brojnim ljubiteljima i poštovaocima pjesme ojkače on je rekao da je važno da mlađi naraštaji preuzmu i njeguju tradiciju i nasljeđe svojih predaka.

Na manifestaciji "Veče ojkače", koja se tradicionalno organizuje u okviru narodnog zborovanja kod manastira Moštanica uoči praznika Preobraženje Gospodnje, večeras je nastupilo 17 ojkačkih grupa iz potkozarskih opština.

Zahvalnice učesnicima uručila je direktor Centra za informisanje i kulturu Kozarska Dubica Dijana Kondić.

Kondićeva je izjavila da je "Veče ojkače" uspješno organizovano 21. put, a da je cilj manifestacije da se očuva tradicija i njeguje kulturna baština naroda Potkozarja.

Organizator i pokrovitelj manifestacije "Veče ojkače" je Opština Kozarska Dubica, a medijski pokrovitelj i suorganizator Јavno preduzeće "Centar za informisanje i kulturu" Kozarska Dubica.

Izvor: RTRS/ SRNA