latinica  ћирилица
11/10/2017 |  12:48 | Autor: RTRS

Popović: Usvojiti rezoluciju o vojnoj neutralnosti

Vojno-politički analitičar Gostimir Popović smatra da Narodna skupština Republike Srpske mora usvojiti rezoluciju o proglašenju vojne neutralnosti, jer bi time Srpska pokazala da je faktor mira i stabilnosti.
Gostimir Popović (foto: facebook.com) -
Gostimir Popović (foto: facebook.com)

"Republika Srpska ima namjeru da gradi mir i stabilnost, a usvajanjem rezolucije jasno bi pokazala kakvu budućnost želi na ovim prostorima", rekao je Popović Srni, govoreći o Prijedlogu rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, koju bi Narodna skupština Republike Srpske trebalo da razmatra na predstojećoj sjednici.

On kaže da je rezolucija o proglašenju vojne neutralnosti trebalo da bude usvojena ranije.

"Međutim, nikada nije kasno za usvajanje ovako važnog dokumenta. Republika Srpska mora slijediti Srbiju u stavovima o članstvu u pojedinim vojnim savezima", dodao je Popović.

Prijedlog rezolucije o zaštiti ustavnog poretka i proglašenju vojne neutralnosti Republike Srpske, čiji su predlagači klubovi poslanika SNSD, SP i SDS-K, trebalo bi da bude razmatran na sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za 17. oktobar.

U Prijedlogu rezolucije je navedeno da teritorija Republike Srpske ne može biti otuđena na bilo koji način mimo Ustava i zakona, niti joj se može utvrditi i upisati drugo svojstvo.

Svaki pokušaj uskraćivanja svih suverenih prava nad teritorijom Republike Srpske smatraće se kršenjem ustavnog poretka i međunarodnog prava i neće proizvoditi pravno dejstvo.

U ovom dokumentu je precizirano da je Republika Srpska opredijeljena da svaki budući status koordiniše sa Srbijom, kao potpisnikom Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U skladu s tim Narodna skupština Republike Srpske donosi odluku o proglašavanju vojne neutralnosti Republike Srpske u odnosu na postojeće vojne saveze do eventualnog raspisivanja referenduma u Srpskoj na kome bi bila donesena konačna odluka o ovom pitanju", dodaje se u Prijedlogu rezolucije.

Izvor: Srna