latinica  ћирилица
11/10/2017 |  15:28 ⇒ 19:48 | Autor: RTRS

"Srbi ne smiju preći preko oslobađanja Nasera Orića!" (VIDEO)

Organizacije proistekle iz odbrambeno-otadžbinskog rata regije Birač traže posebnu sjednicu Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi se parlament odredio o budućim koracima nakon oslobađajuće presude Naseru Oriću.
Srpska udruženja o presudi Oriću - Foto: RTRS
Srpska udruženja o presudi OrićuFoto: RTRS

Boračka organizacija, porodice poginulih i ostala udruženja iz ovog regiona traže i da MUP Srpske istraži navode o pritiscima na svjedoke u predmetu Orić.

Predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović rekao je da će se parlament izjasniti kada zvanično dobije zahtjev udruženja s područja Birča.

Oslobađanje Orića optužbi za ubistvo srpskih zarobljenika je crvena linija preko koje Srbi u Republici Srpskoj i BiH neće preći. Ogranizacije proistekle iz odbrambeno–otadžbinskog rata traže da se o ovom pitanju izjasne sve institucije.

- Potrebno je da se NSRS, kao najviša zakonodavna institucija, odredi prema ovoj presudi i donese konačne smjernice - kaže Radojka Filipović, predsjednica Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Bratunac.

Ko je vršio pritiske na svjedoke, da li su mijenjani iskazi u predmetu Orić i zašto, ko je uzeo novac- na sva pitanju ove organizacije traže odgovore.

- Mora se na terenu raditi. Mi imamo određena saznanja, ali je potrebno da se MUP uključi kako bi se otkrilo ko je uzimao novac i ko to kupuje automobile i kuće tim novcem - kaže Vinko Lale iz Udruženja logoraša regije Birač.

Branislav Vasiljević, predsjednik Organizacije zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila opštine Srebrenica, kaže da MUP Srpske treba da otkrije imena onih koji su uzimali novac.

Udruženja traže od srpskih predstavnika na svim nivoima vlasti da zauzmu jedinstven stav kada je u pitanju presuda Oriću i rad bh. pravosuđa.

- Svi moraju zauzeti jedinstven stav, a to je borba protiv Suda i Tužilaštva BiH - kaže Miloš Stupar, predsjednik Regonalnog odbora boračke organizacije Republike Srpske.

Udruženja traže i da se ispoštuje Zaključak Narodne Skupštine Republike Srpske iz 2015. godine po kojem bi se oformio fond za pomoć Srbima koji su optuženi i osuđeni za ratne zločine pred domaćim i stranim sudovima.