latinica  ћирилица
11/10/2017 |  17:34 ⇒ 12/10/2017 | 09:35 | Autor: RTRS

EBRD spreman da kreditira izgradnju Koridora "Pet ce" kroz Srpsku (VIDEO)

Evropska banka za obnovu i razvoj spremna je da, sa 70 miliona evra, kreditira izgradnju prve faze Koridora "Pet ce" kroz Srpsku, potvrđeno je na pregovorima u Londonu, u kojima su učestvovali predstavnici resornog ministarstva i Autoputeva Srpske, te Ministarstva finansija i trezora BiH. Riječ je o šest kilometara autoputa od petlje Јohovac do Rudanke, čija bi izgradnja mogla da počne na proljeće. Međutim, da bi ugovor bio potpisan potrebno je ispuniti najvažniji uslov za kredit- usvojiti Zakon o akcizama.
Neđo Trninić - Foto: RTRS
Neđo TrninićFoto: RTRS

Uslovi kredita su dogovoreni, ali ne i ispunjeni. Prvu fazu Koridora "Pet ce" kroz Srpsku, čija bi izgradnja trebalo da počne odmah po završetku autoputa "9. januar", koče akcize.

- Nije sporno da se potpiše ugovor, ali efektivnost ovih kreditnih sredstava ne bi bila moguća da se ne ispuni taj uslov - kaže ministar saobraćaja i veza Srpske Neđo Trninić.

Zbog toga što bi Vlada i Narodna skupština Srpske trebalo da odobre kreditni sporazum sa EBRD-om, kao i Parlamentarna skupština BiH, Srpska ne čeka da posljednja prepreka bude uklonjena. Pripreme su uveliko u toku.

- U toku su pregovori o kreditnom aranžmanu, procedure prema Vladi i Skupštini, eksproprijacija i tender koji će se raspisati za izvođače i nadzorni organ - navodi Dušan Topić, direktor ЈP Autoputevi Republike Srpske.

Po osnovu akciza, Autoputevima Srpske, od njihovog osnivanja do danas, doznačena su 402 miliona KM. Ta sredstva uložena su u izgradnju autoputeva. Njihova gradnja neće stati ni ako Zakon o akcizama ne bude usvojen.

- Moraćemo tražiti alternativne izvore finansiranja, ali sam optimista da će akcize uskoro biti usvojene - kaže Trninić.

Topić očekuje da će na proljeće biti potpisan kreditni sporazum i ugovor sa izvođačima radova.

Dobije li kredit, umjesto 70 miliona evra, Srpska će zbog granta odobrenog na samitu u Trstu, vraćati 56 miliona. Radova će uskoro biti i na brzom putu Klašnice-Banjaluka. Riječ je o uklanjanju naplatnih kućica u Glamočanima i rekontrunstrukciji saobraćajnice, za šta će do kraja ove ili tokom sljedeće sedmice biti raspisan tender. Vrijednost radova je 1,5 miliona KM.