latinica  ћирилица
11/10/2017 |  19:21 ⇒ 12/10/2017 | 09:28 | Autor: RTRS

Najveći radovi na Јahorini od Olimpijade 1984. godine (VIDEO)

Na Јahorini najveći građevinski radovi od zimske Olimpijade 1984. godine. Skijaške staze uređuju se po FIS standardima, obnavljaju saobraćajnice, gradi novo jezero i priprema vještačko osnježavanje. Investicije Vlade na Јahorni premašile su 86 miliona KM. U sve to uvjerio se i predsjednik Republike Milorad Dodik, koji je posjetio Јahorinu, a potom u Palama obišao tunel Kalovita brda, čija je sanacija u toku.
Јahorina, Olimpijski centar - Dodik - Foto: SRNA
Јahorina, Olimpijski centar - DodikFoto: SRNA

Na Јahorni rade kao da se pripremaju da budu domaćini još jedne Olimpijade. Nakon više tri decenije na planani se staze prilagođavaju FIS standardima. Obnavljaju se putevi, rješava problem parkinga. I sve je podređeno priremama za projekat vještačkog osnježavanja Јahorine.

I predsjednik Srpske uvjeren je Јahorina na putu da se vrati na mapu vodećih evropskih ski-centara. Dodik je posjetio gradilište vještačkog jezera koje će vodom snabdijevati sistem vještačkog osnježavanja. On kaže se na Јahorni jasno vide investicije Vlade Srpske koje premašuju 86 miliona KM.

- Ovdje se očekivao sveobuhvatan pristup i investicija. Počeli smo sa uvođenjem novog menadžmenta i realizacijom planova koje smo dogovorili u okviru institucija, što se evo vidi ovdje na Јahorini - rekao je Dodik.

Najbliži put do Јahorine je kroz Pale, a u toku je sanacija tunela na ulazu u ovu opštinu. Radovi bi trebalo da budu završeni do početka zimske sezone.

Direktor preduzeća Putevi Republike Srpske Nenad Nešić naglasio je da su finansiranje radova na tunelu podržali Vlada i predsjednik Srpske.

- Zbog ovih radova neće biti ugrožena zimska sezona na Јahorini - rekao je Nešić.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da sanacija tunela "Kalovita brda", za šta je izdvojeno 1,3 miliona KM, ima ogroman značaj za Pale i Јahorinu.

- Očekujemo da će tunel biti otvoren na vrijeme, a to je 2. ili 3. decembar - rekao je Јugović.

Predsjednik Republike Milorad Dodik podsjetio je da se uz podršku Vlada Srpske i Srbije u Palama realizuju mnogi infrastrukturni projekti. Slijedi sanacija Romanijske ulice u Palama i završetak sportske dvorane i gradskog trga u Istočnom Novom Sarajevu. Nova bolnica u Istočnom Sarajevu gradi se po planu i biće završena na jesen iduće godine, kaže predsjednik Srpske.

- Sve to govori da zajedno možemo da uradimo više i važno je da ljudi ovdje osjete prisustvo države Republike Srpske i da na taj način gradimo povjerenje u institucije - naglasio je Dodik.

Dodik je poručio da Vlada Srpske podržava plan načelnika opštine Pale Boška Јugovića da fabrika Famos Koran bude otkupljena i pretvorena u industrijsku i poslovnu zonu i da je već doznačen novac opštini za kupovinu te lokacije, kako bi što prije postala vlasništvo opštine.