latinica  ћирилица
05/12/2017 |  13:54 | Autor: RTRS

Savjet ministara dostavio prijedlog seta zakona o akcizama

Savjet ministara dostavio je Parlamentarnoj skupštini BiH prijedlog seta zakona o akcizama, čime se stekao prvi uslov da oni budu na dnevnom redu sjednice Doma naroda zakazane za četvrtak, 7. decembar.
Savjet ministara - Foto: RTRS
Savjet ministaraFoto: RTRS


Odlukom Savjeta ministara od 24. novembra ovaj zakonski set upućen je parlamentu uz prijedlog da se razmatra po skraćenom postupku, koji podrazumijeva komisijsku fazu, u skraćenim rokovima.

I prije nego što su ovi zakonski prijedlozi dostavljeni Parlamentarnoj skupštini, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Safet Softić izjavio je da među članovima Kolegijuma ovog doma postoji dogovor da se predloženi zakoni nađu na dnevnom redu ako bude dovoljno vremena da se do sjednice u četvrtak delegati upoznaju sa njima.

Softić je najavio da će neposredno prije sjednice Doma naroda u četvrtak biti održane sjednice Ustavnopravne i Komisije za finansije i budžet na kojima će biti razmatrani zakoni o akcizama, čime bi bila ispoštovana procedura da zakoni prođu komisijsku fazu.

Prema njegovim riječima, time će biti stvoreni uslovi da se ovaj set zakona nađe na dnevnom redu sjednice Doma naroda.

Postoje najave da će Dom naroda na sjednici 7. decembra obaviti raspravu i izjašnjavanje u oba čitanja o setu zakona o akcizama.

Ovo je peti pokušaj da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji set zakona o povećanju akciza.

Dom naroda već je jednom, u aprilu, po hitnom postupku usvojio zakonski set kojim se povećavaju akcize na gorivo za 15 feninga, ali u Predstavničkom domu nijednom nije postignuta saglasnost za njihovo usvajanje.

Savjet ministara BiH je 24. novembra utvrdio modifikovani Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u koji su, u odnosu na ranije predlagana rješenja, unesene izmjene u vezi s pitanjima definisanja namjene i utroška sredstava prikupljenih od akciza.

Modifikovani prijedlog s pratećim poboljšanjima usaglašen je na nivou ministara finansija i premijera entiteta, kao i predstavnika Savjeta ministara, a ključna izmjena odnosi se na činjenicu da se ne povećavaju akcize, osim na biogoriva i biotečnosti, nego se za 0,15 KM povećavaju putarine, pri čemu će se prikupljena sredstva isključivo koristiti za izgradnju auto-puteva, te izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta puteva.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH trebalo bi da zasjeda 14. i 15. decembra, kada se očekuje da bude razmatrano i pitanje akciza. /kraj/ss/ab