latinica  ћирилица
21/02/2018 |  09:57 | Autor: RTRS

U prošloj godini riješena 2.563 predmeta

Predsjednik Vrhovnog suda Republike Srpske Vesna Antonić istakla je da je u prošloj godini riješena 2.563 predmeta, te da je na krivičnom referatu od 238 predmeta ukinuta presuda u 23 predmeta ili u 9,66 odsto slučajeva.
Vesna Antonć (foto: atvbl.com) -
Vesna Antonć (foto: atvbl.com)

Antonićeva je navela da je na građanskom referatu od 1.310 predmeta presuda ukinuta u 102 ili 7,7 odsto, a da je na upravnom referatu od 643 predmeta presuda ukinuta u 85 slučajeva ili 13,2 odsto.

"Na krivičnom referatu ostvareni su izuzetni rezultati jer je ostalo 36 neriješenih predmeta, a od 14 zaprimljenih predmeta ratnih zločina riješeno je 12, a dva su ostala neriješena jer su stigla krajem godine", rekla je Antonićeva.

Ona je navela da je krivično odjeljenje riješilo 15 predmeta organizovanog kriminala i koruptivnih krivičnih djela, a dva su neriješena jer su, takođe, stigla krajem prošle godine.

Prema njenim riječima, na građanskom referatu ostala su neriješena 463 predmeta, što je izuzetan rezultat, budući da je u 2016. godini neriješeno 837 predmeta.

"Mora biti poboljšano stanje na upravnom referatu na kojem imamo 1.771 neriješen predmet. To je posljedica činjenice da u posljednje tri godine dolazi do stalnog povećanja broja tih predmeta", navela je Antonićeva.

Antonićeva je naglasila da su najčešći razlozi za ukidanje presuda bili povreda odredaba krivičnog postupka ili pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

"Kada je neko oslobođen to ne znači nužno da nije kriv, nego da u krivičnom postupku nisu ponuđeni dokazi na osnovu kojih bi presuda bila drugačija. Kada ukinemo presudu zbog povrede odredaba krivičnog postupka, to ne znači da smo korumpirani, nego da poštujemo zakone", poručila je Antonićeva.

Izvor: SRNA