latinica  ћирилица
21/02/2018 |  14:54 | Autor: RTRS

Izetbegović najavljuje nove čistke u SDA

Predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović najavio je nova isključenja iz te stranke nakon posljednjih dešavanja u Kantonu Sarajevo i Tuzlanskom kantonu.

Među onima koji će biti isključeni iz ove stranke je i Mirsad Kukić kojeg Izetbegović optužuje da je dirigovao dešavanjima u vezi sa smjenom Vlade Tuzlanskog kantona.

"Vlada koju je predvodio premijer Gutić je zaista napravila dobar posao u prethodne tri godine, i nikakvog razloga za smjenu nije bilo osim još jednog pokazivanja samovolje i moći Mirsada Kukića. Ovo je samo posljednji u nizu poteza kojima je Kukić uklanjao uspješne i cijenjene stranačke kadrove u Tuzlanskom kantonu samo zato što ga nisu bespogovorno slušali" Itiče Izetbegović.

Odgovarajući na pitanje da je SDA ostala bez dva kantonalna premijera u nekoliko dana i da on više ne kontroliše stranku, Izetbegović je rekao da dešavanja u vezi s kantonalnim premijerima nisu završena jer je prilikom smjena, kak je ocijenio, napravljen je niz grubih kršenja Poslovnika Skupštine Tuzlanskog kantona zbog čega će se tražiti izjašnjenje Ustavnog suda Federacije BiH.

"SDA itekako upravlja procesima, preciznije procesom čišćenja vlastitih redova i uvođenjem reda i discipline pred izbornu trku. Nismo odustali i nastavićemo uklanjati sve koji su nanijeli ili nanose štetu snazi, ugledu i funkcionalnosti stranke", kaže Izetbegović.

S druge strane više stotina članova SDA u Gradačcu sinoć je dalo podršku Mirsadu Kukiću i novoimenovanom predsjedniku Opštinskog odbora SDA u ovom gradu Huseinu Topčagiću koji obavlja funkciju ministra unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona.

Izvor: Agencije