latinica  ћирилица
21/02/2018 |  15:23 ⇒ 18:50 | Autor: RTRS

Šamac: Finansijska podrška za đake koji idu u Istraživačku stanicu Petnica (VIDEO)

Istraživačka stanica Petnica kod Valjeva u Srbiji i ove godine organizuje obrazovne programe za talentovane srednjoškolce iz Srbije i zemalja regiona. Iz Šamca u Petnicu putuju četiri srednjoškolca, a dio troškova boravka i putovanja snosiće opština.
Šamac - učenici istraživači - Foto: RTRS
Šamac - učenici istraživačiFoto: RTRS

Iz Republike Srpske ove godine u Petnicu putuje ukupno 16 učenika. Šamac će predstavljati Dušan Živković, Aleksandar Marinković, Ksenija Stefanović i Milenko Ignjatović koji imaju priliku da se usavršavaju u oblastima koje ih najviše zanimaju- hemija, matematika i tehničke nauke.

“Očekujem da proširim svoje znanje, ali i da steknem nove prijatelje, proširim svoja poznanstva i da imam bolji pristup laboratorijama i ljudima koji se razumiju u nauku“, rekla je Ksenija Stefanović.

U šamačkom Srednjoškolskom centru “Nikola Tesla“ ponosni su na uspjehe ovih učenika, a opština Šamac će podršku obrazovanju talentovane djece iskazati i uvođenjem nove prakse - sufinansiranjem boravka srednjoškolaca u Istraživačkoj stanici Petnica.

“Meni je čast i drago mi je što tamo idu moji učenici. Јa im želim sreću, mislim da će tamo da vide i nauče mnogo više nego što im mi u školi možemo pružiti jer je to stvarno elitna ustanova“, rekla je Senka Tešić, profesorka hemije.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević ističe da opština Šamac ove godine stipendira rekordan broj studenata - 84 s područja opštine Šamac, dok je za đake koji putuju u Petnicu obezbijeđeno po 350 KM, kao i troškovi prevoza.

Tokom sezone zimskih semestara u Istraživačkoj stanici Petnica kroz jednu od 20 naučnih disciplina proći će oko 1.500 srednjoškolaca iz Srbije i zemalja regiona.