latinica  ћирилица
21/02/2018 |  18:36 ⇒ 21:05 | Autor: RTRS

Šta se krije iza inicijative Denisa Bećirovića da se obezbijedi ravnopravnost Srba (VIDEO)

Šta se krije iza inicijative Denisa Bećirovića iz SDP-a, podržane u Predstavničkom domu BiH, kojom se pozivaju nadležni u četiri kantona, da u svojim ustavima obezbijede ravnopravnost Srba. Iz SNSD-a, u kome su glasali protiv, upozoravaju da Parlamentarna skupština nije nadležna za pitanja na kantonalnom ili entitetskom nivou.
Denis Bećirović - Foto: RTRS
Denis BećirovićFoto: RTRS

Generalni sekretar SNSD-a Luka Petrović izjavio je da stranke koje čine Savez za promjene ni ovog puta nisu znale šta rade. Ne samo što su dozvolili da Parlament BiH odlučuje za neki kanton, sutra će pokušati za Republiku Srpsku, već što su prihvatili i da postoji 'bosanski jezik', što je još jedna podvala koju nisu shvatili.

SDP-ov Denis Bećirović predlaže da u roku 30 dana Predstavnički dom uredi konsitutivnost Srba u Hercegovačko-neretvanskom, Livanjskom, Zapadnohercegovačkom i Posavskom kantonu. On kaže da "gdje god ima ustavne neravnopravnosti, gdje god ima nepravde, naša je dužnost da te stvari ispravljamo.”

Iz SNSD-a poručuju da je sramno da Srbi nisu konstitutivni u Federaciji, i da to treba da isprave federalne institucije. Bećirović, kaže Staša Košarac, želi da manipuliše Srbima u Federaciji. SDP istu proceduru može da pokrene u federalnom parlamentu.

“Predstavnički dom nema ustavni kapacitet. Mi odbacujemo svaku političku težnju da Parlament BiH bude nadređen nižim nivoima vlasti. Mi to ne dozvoljavamo, to je loš model, koji bi se mogao uvesti kao praksa i onda bi Republika Srpska imala niz problema”, kaže Košarac.

O ovome reaguju i SDS, PDP i NDP. Tvrde da u SNSD-u rade za interes HDZ-a.

Vukota Govedarica, predsjednik SDS, kaže da takva odluka ne doprinosi dobrom i pravi dodatnu štetu kada je u pitanju ustavni položaj Srba u BiH.

Iz SNSD-a odgovaraju da odluka Ustavnog suda BiH o konstitutivnosti naroda mora da bude sprovedena. Tim pitanjem ne treba da se bavi Parlamentarna skupština.

“Postoji presuda Ustavnog suda BiH koja mora biti sprovedena i u kantonima u Federaciji BiH u kojima Srbi nisu navedeni kao konstitutivan narod. Ne vidim zato potrebu da se tim pitanjem bavi parlament BiH", ističe poslanik SNSD-a u NSRS Radovan Višković.

Delegat u Domu naroda federalnog Parlamenta Mile Marčeta smatra da SDP treba da se bavi životom povratnika u Federaciju, a inicijativa u Predstavničkom domu je, kaže, predizborna manipulacija.

I iz Koordinacije srpskih organizacija u Mostaru poručuju da je riječ o predizbornoj manipulaciji.