latinica  ћирилица
20/04/2018 |  19:54 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Praksa za mlade ljude sa Daunovim sindromom

Šest mladih ljudi sa Daunovim sindromom dobilo je priliku da obavlja praksu u jednom od restorana u Zdravstveno-turističkom centru "Banja Vrućica" kod Teslića. Riječ je o drugom nivou rehabilitacionog "PAPO" programa za osobe sa Daunovim sindromom.

Konobarske vještine koje su stekli, konačno mogu primjeniti u praksi. Posao konobara nije težak, kažu polaznici u "Banji Vrućici". Raduju se što će upravo u Tesliću imati priliku da prvi put steknu radno iskustvo.

Poslovi su im prilagođeni i odvijaju se tri puta dnevno po sat vremena. U Banji Vrućici kažu, kao društveno odgovorni banjski centar, nisu imali nijednu nedoumicu kako bi dali svoj doprinos pri realizaciji ovog projekta.

"Pored prakse, mi ćemo im omogućiti besplatne zdravstvene i rekreativne usluge, sve u cilju da odavde ponesu, ne samo radno iskustvo, nego i lijepe uspomene", kaže generalni direktor Zdravstveno turističkog centra "Banja Vrućica" Aleksandar Radošević.

Ovo je veliki korak, tvrde u banjalučkom "Daun sindrom centru". Prvi put u istoriji Republike Srpske, kažu, osobe sa Daunovim sindromom samostalno rade u skladu sa svojim mogućnostima.

"Kada kažem rade, rade u stvarnim restoranima sa stvarnim gostima. Ovo nam je omogućio ministar zdravlja doktor Dragan Bogdanić. To je teško opisati riječima koliko znači. Oni pola metra iznad zemlje lebde", istakao je upravnik Udruženja "Daun sindrom centar" Zoran Јelić.

Јelena Јelić, koordinatorka Udruženja "Daun sindrom centar", naglašava da je najosnovniji cilj upoznavanje same sredine sa Daunovim sindromom, da to nije ništa neobično, da su to najnormalnije osobe koje mogu da rade sve što mi možemo.

Projekat će se realizovati u naredna tri mjeseca, i to u četiri nivoa. Praksi u "Banji Vrućici" prethodila je obuka polaznika za posao konobara, koja je održana u Banjaluci.

U "Daun sindrom centru" kažu, nastojaće da u ovaj program uključe što više osoba iz cijele Srpske.