latinica  ћирилица
17/05/2018 |  11:35 ⇒ 19:31 | Autor: RTRS

Banjaluka obilježava Spasovdan (FOTO)

Banjaluka danas obilježava krsnu slavu Grada, Vaznesenje Gospodnje - Spasovdan.

U Sabornom hramu Hrista Spasitelja služena je Sveta arhijerejska liturgija. Liturgiju je služio episkop banjalučki Јefrem, te episkopi novogračaničko-srednjozapadnoamerički Longin i kanadski Mitrofan. 

Banjaluka: Sveta arhijerejska liturgija (Foto: RTRS)

Vladika Јefrem je poželio vjernicima da im ovaj praznik bude blagosloven i da im da snage da sa više vjere i optimizma nose svoj živbotni krst.

Osveštano je slavsko žito i kolač, a potom je krenula svečana litija. U svečanoj litiji su, osim gradskog rukovodstva, učestvovali i predsjednik Srpske Milorad Dodik, banjalučki osnovci, članovi gradskih kulturno-umjetničkih društava, članovi Srpskog pjevačkog društva Јedinstvo, pripadnici OS BiH, mladi sportisti i građani.

Banjaluka: Spasovdanska litija (Foto: RTRS)

Slavu grada zajedno obilježavaju Grad Banjaluka i Srpska pravoslavna crkva - parohija Banjalučka.

Gradonačelnik Igor Radojičić čestitao je Spasovdan svim Banjalučanima, kao prijateljskim gradovima Istočnom Sarajevu i Beogradu.

- Simbolika je da Spasovdan proslavljaju upravo ova tri grada, koja su bitna za Republiku Srpsku, Srbiju i srpski narod - rekao je Radojičić.

Banjaluka: Spasovdanska litija (Foto: RTRS)

Svečanom slavskom ručku prisustvovao je i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović. On je čestitao Spasovdan svim građanima Banjaluke.

Obilježavanje Spasovdana počelo je sinoć kulturno-umjetničkim programom "U susret Spasovdanu" i otvaranjem izložbe arhivskih dokumenata o patrijarhu srpskom Varnavi. Gradonačelnik Banjaluke rekao je da je važno držati se tradicije i da je obilježavanje slave nešto što je autentično u tradiciji srpskog naroda.

Radojičić je juče najavio i da će do kraja godine u Banjaluci biti realizovano niz projekata, za šta će biti izdvojeno više od 30 miliona KM, kao i više miliona KM sredstava koja nisu iz gradskog budžeta.

Čestitku gradonačelniku Banjaluke povodom krsne slave Grada, uputio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.