latinica  ћирилица
03/07/2018 |  08:05 ⇒ 13:25 | Autor: SRNA

Vučić - Porošenko: Međusobna podrška teritorijalnom integritetu

Predsjednici Srbije Aleksandar Vučić i Ukrajine Petro Porošenko saopštili su danas u Beogradu da se dvije države međusobno podržavaju kada je riječ o teritorijalnom suverenitetu i državnom integritetu.
Petro Porošenko u Beogradu - Foto: TANЈUG
Petro Porošenko u BeograduFoto: TANЈUG

"Onako kako Ukrajina podržava teritorijalni integritet Srbije, tako i Srbija podržava teritorijalni integritet Ukrajine", rekao je Vučić na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Porošenkom.

On je rekao da postoji obostrana želja za unapređenje odnosa dvije zemlje i za jačanje političkog dijaloga, te da između Srbije i Ukrajine nema otvorenih bilateralnih pitanja.

Vučić je rekao i da se Srbija nada i da želi da svi problemi u Ukrajini budu riješeni mirno, kao i da će biti poštovan dogovori iz Minska.

Prema njegovim riječima, zvanični Beograd smatra i da je OEBS veoma važna karika u konačnom uspostavljanju mira.

Porošenko je podsjetio da Ukrajina nije priznala takozvanu nezavisnost Kosova i da poštuje territorijalni integritet Srbije.

"Želim aspsolutno jasno da kažem da poštujemo i uvažavamo teritorijalni integritet i suverenitet Srbije. Mi nismo priznali Kosovo i zauzimamo stav da problem Kosova treba da se riješi kompromisnim putem uz uvažavanje interesa Srbije", rekao je on.

Porošenko je rekao i da Ukrajine ulaže sve napore da svoj suverinet obnovi na cijeloj teritoriji, uključujući i Krim.

"Bezuslovno računamo i na podršku Srbije u vezi sa uvođenjem mirovne misije zajedno sa nadzorom UN i uvjeren sam da je jasna implementacija `Minskih dogovora` bez alternative da se vrati mir u zemlju", rekao je on.

Dvojica predsjednika razgovarali su i o jačanju ekonomskih odnosa Srbije i Ukrajine, saradnji u oblasti kulture i turizma, kao i o procesu evropskih integracija.