latinica  ћирилица
12/09/2018 |  17:43 ⇒ 17:44 | Autor: SRNA

Јović: Primijenjen novi Zakon o dječijoj zaštiti

Direktor Јavnog fonda za dječiju zaštitu Republike Srpske Nedeljko Јović istakao je da su primijenjeni svi elementi novog Zakona o dječijoj zaštiti u Srpskoj, te da korisnici redovno uživaju sva prava koja su im zakonom obezbijeđena.
Јavni fond za dječiju zaštitu - Foto: RTRS
Јavni fond za dječiju zaštituFoto: RTRS

"Veoma smo posnosni na Fond dječije zaštite, resorno ministarstvo i centre za socijalni rad, s obzirom na to da je sve brzo realizovano i da su korisnici u kontinuitetu ostvarivali prava", rekao je Srni Јović, koji je danas u Tesliću otvorio dvodnevnu edukaciju za stručna lica koja rade na poslovima dječije zaštite u centrima za socijalni rad iz Republike Srpske.

On je objasnio da će učesnicima skupa biti predstavljene nove funkcionalnosti informacionog programa za vođenje i isplatu prava dječijeg fonda.

"Prije dvije godine mi smo počeli da ulažemo u informacioni sistem kojim dobijamo bolju kontrolu kako bi sredstva bila dodjeljena korisnicima koji ispunjavaju uslove za to", rekao je Јović i dodao da ne postoji mogućnost zloupotrebe s obzirom da se sada može iskontrolisati svaki predmet od podnošenja zahtjeva pa do isplate.

On je zahvalio Vladi Srpske na finansijskoj pomoći kako bi Fond isplatio sva dodatna prava, kao i Unicefu koji pruža podršku u organizaciji ovakvih edukacija.

Pomoćnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Branka Sladojević rekla je da će na dvodnevnoj edukaciji biti riječi o informacionom sistemu i njegovoj primjeni u praksi, kao i uvođenju dodatnih prava koji su zahtjevali angažman radnika centara za socijalni rad i koordinaciju sa Fondom za dječiju zaštitu.

"Zadovoljstvo je vidjeti danas da je sistem socijalne zaštite u Srpkoj dosta dobro uvezan i da krajnji korisnici, odnosno djeca i njihove porodice nisu čekali da dobiju finansijska sredstva i podršku", izjavila je Sladojević.

Vođa programa socijalne zaštite Unicefa u BiH Selma Kazić rekla je da u BiH postoje dobri dokumenti, strategije i politike o socijalnoj zaštiti, ali da je njihovo sprovođenje sporno.

"Ono što Republiku Srpsku čini posebnom u BiH je samo postojanje dječijeg fonda i načina na koji se prikupljaju sredstva za fond, što je veoma dobro. Za razliku od Federacije BiH u kojoj su ova kompletna prava stavljena na nivo kantona i prisutna je ogromna diskriminacija među djecom", izjavila je Kazićeva.

Ona kaže da od deset kantona, pet uopšte ne isplaćuje dječiji dodatak, a u kantonima koji ih isplaćuju iznos se kreće od 12 KM do 50 KM.