latinica  ћирилица
09/11/2018 |  11:29 ⇒ 12:36 | Autor: RTRS

Brčko: Nezadovoljstvo učinkom nevladinih organizacija

Vlada u Brčkom nezadovoljna je učinkom nevladinih organizacija, zbog čega je predložila izmjenu važećeg zakona prema kojem su rigoroznije mjere za učešće u izradi projekata, koje Vlada zbog opšteg interesa redovno finansira.

Malo je NVO i udruženja koja podržavaju rigoroznije kriterijume za dodjelu sredstava. Ipak, na tržištu će, kažu, ostati oni najbolji i najefikasniji projekti od kojih građani imaju koristi.

Јedna od 640 NVO i udruženja u Brčkom je i Omladinski centar Vermont, koji je za 25 godina postojanja, uradio oko 400 projekata, finansiranih sredstvima lokalne samouprave i od međunarodnih i reginalnih organizacija. Od tih 640, malo je, kažu, NVO, koje su zaslužile sredstva za projekte koje rade.

"NVO treba da služe građanima Distrikta da ih okupljaju oko različitih ideja. Treba da imamo NVO, ne kao ove danas koje su što privatne, što političke organizacije, društva jednog lica, tu treba da bude sva omladina grada, i ne samo omladina, već ta ciljana populacija", rekao je Damir Radenković, OC "Vermont", Brčko.

Nema tačnih podataka koliko Vlada u Brčkom izdvaja sredstava za rad NVO, ali samo jedno njeno odjeljenje u ovoj godini je odobrilo oko 3,3 miliona maraka. S pravom su, kažu, i nezadovoljni učinkom ovog sektora, pa su predložili izmjene Zakona o udruženjima i fondacijama i Pravilnik prema kojima će kriterijumi za odobravanje projekata biti rigorozniji.

- Takođe, kroz tu odluku će biti precizno definisano kako se ta sredstva troše i kakav je efekat tih sredstava, istakao je Srđan Blažić, šef Odjeljenja za administrativne poslove u Vladi Brčko distrikta.

Među NVO su mjesne zajednice kao udruženja građana, koje su takođe finansirane sredstvima iz budžeta. Iako i one imaju pravo da ponude projekte, malo ih je koje su u ovoj godini učestvovale na konkursu.

- Imaju svoj dio svoj grant od pet hiljada maraka koji se za jednu godinu dodjeljuje za 78 Mjesne zajednice, za njihov redovan rad. Imali smo slučaj da je u ovom javnom pozivu čak jedna Mjesna zajednica pisala projekat koji želi da sprovede MZ, to je zaista pozitivan primjer, dodao je Blažić.

Nakon okončanja konkursa prije 15 dana, Vlada je odobrila projekte za 31. NVO, za šta je iz budžeta izdvojeno 166 hiljada maraka.