latinica  ћирилица
09/11/2018 |  12:19 ⇒ 13:27 | Autor: SRNA

MUP: U Bihaću je samo onemogućen izlazak migranata iz voza

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona ističu da je, na osnovu zaključaka Operativne grupe za koordinaciju aktivnosti nadzora nad migrantskom krizom, za 153 migranta onemogućen izlazak iz voza koji stigao u Bihać iz Sarajeva, te demantuju informacije da je MUP blokirao kretanje voza.
Željeznička stanica u Bihaću - Foto: nezavisne novine
Željeznička stanica u BihaćuFoto: nezavisne novine

Portparolka kantonalnog MUP-a Snežana Galić izjavila je Srni da je od 23. oktobra onemogućen ulazak u Bihać za oko 1.500 migranata i da su vraćeni na početne pozicije.

Ona je navela da je smještaj migranata u nadležnosti Međunarodne organizacije za migracije /IOM/ za koje Ministarstvo bezbjednosti mora dati saglasnost.

"Sinoć su, takođe, iz Sarajeva krenula 153 migranta talgo vozom, a postupajući po ovoj naredbi, njima je onemogućen izlazak iz voza. IOM je odmah u Bihaću smjestio sedam migranata iz ranjive kategorije, žene sa djecom", rekla je Galićeva.

Ona je dodala da se voz mogao odmah vratiti u Sarajevo, ali da još stoji u stanici.

Prema njenim riječima, migranti ne žele da se vrate uz obrazloženje da nemaju novac za povratnu kartu.

Na osnovu zaključaka koje je donijela Operativna grupa za koordinaciju aktivnosti nadzora nad migrantskom krizom na području Unsko-sanskog kantona, koju je osnovala kantonalna Vlada uz saglasnost ministra Ministarstva bezbjednosti BiH, od 23. oktobra je onemogućen ulazak migrantima na područje ovog kantona, jer su svi smještajni kapaciteti popunjeni.

Iz "Željeznica FBiH" saopšteno je da je danas MUP Unsko-sanskog kantona ponovo nezakonito "zarobio" u Bihaću "BH voz" i da je došlo do nasilnog prekida odvijanja redovnog saobraćaja zbog čega je ovo preduzeće najavilo da će podnijeti tužbu za nadoknadu štete od Vlade Unsko-sanskog kantona i podnijeti prijave protiv ministra i komesara MUP-a ovog kantona.