latinica  ћирилица
09/11/2018 |  15:52 ⇒ 18:26 | Autor: RTRS

U Zvorniku i Bijeljini uručena odlikovanja Medalje zasluga za narod

Porodicama 25 poginulih boraca Vojske Republike Srpske s područja Birča, Bijeljine i Brčko distrikta, u Zvorniku i Bijeljini uručena su posthumna odlikovanja, Medalje zasluga za narod. Do kraja godine odlikovanja će biti uručena i u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Milanka Vasiljević iz Srebrenice primila je posthumno odlikovanje za supruga Radisava, koji je poginuo na Petrovdan 1992. godine. Život je dao da odbrani svoj grad i narod.

"Emocije su pomješane, živimo kako moramo. Vrijeme prolazi, zahvalna sam na odlikovanju jer nisu nas zaboravili", kaže Vasiljevićeva.

U ratnom vihoru, bez supruga je ostala i Anica Mašić.

"Muž mi je poginuo 1992. godine. Njega i tri brata, nismo još pronašli", naglašava Mašićeva.

U Bijeljini je uručeno 12 odlikovanja porodicama poginulih boraca iz ovog grada i Brčko distrikta. Dušanki Kukolj, u ratu je poginuo sin Marinko.

"Nakon 26 godina ipak su ga se sjetili, u jednu ruku mi je drago zbog toga. Hvala Boračkoj organizaciji i svima koji su učestvovali da se to ostvari jednog dana", navela je Kukolj.

U temelje Republike Srpske ugrađeno je 30.000 života i oni su ponos našeg naroda, poručio je izaslanik predsjednika Srpske, Miladin Dragičević.

"Ovo je samo mali prilog koji će ih podsjećati da su dali slobodu za Republiku Srpsku, za srpski narod. Mi pokušavamo i na drugi način da pomognemo riješiti sva statusna i materijalna pitanja porodica poginulih boraca", rekao je Dragičević.

Istaknuto je da je zahvaljujući projektima Vlade Srpske napravljen pomak kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje porodica poginulih i da će jedan od glavnih prioriteta biti zapošljavanje djece iz ove kategorije.