latinica  ћирилица
09/11/2018 |  16:24 ⇒ 18:27 | Autor: RTRS

Bijeljina: U okviru kampanje "Spriječimo vršnjačko nasilje" predavanja učenicima

Službenici bijeljinske Policijske stanice održali su u Poljoprivredno-medicinskoj školi predavanje o vršnjačkom nasilju i drugim oblicima maloljetničke delinkvencije. U okviru kampanje "Spriječimo vršnjačko nasilje" predavanja će biti održana i u ostalim semberskim školama.

Broj maloljetnih delinkvenata u Bijeljini udvostručen je prošle godine. Prema podacima Centra za socijalni rad evidentirano je 75 maloljetnih delinkvenata, što je dvostruko više u odnosu na 2016. godinu.

"Srednjoškolcima prvenstveno govorimo o samom pojmu vršnjačkog nasilja, kako može da se manifestuje i kako da se zaštite, prije svega od nasilja koje se dešava putem interneta i društvenih mreža", rekao je Srećko Panić, pomoćnik komandira Policijske stanice dva u Bijeljini.

Učenicima su ova predavanja dragocjena. Oni su saglasni da je potrebno više razgovora na ovu temu.

Edukacija je odličan vid prevencije.

"Mi nemamo značajnih problema. Sve se dešava na nivou verbalnog sukoba, i to se uglavnom rješava u okviru škole. Rijetko kada kontaktirmo Centar javne bezbjednosti ili Centar za socijalni rad, ali smo i s njima u kontaktu", istakao je Milorad Vuković, direktor Poljorpivredno-medicinske škole.

Predavanja tokom kojih će učenici biti upoznati sa kategorijama vršnjačkog nasilja, kako ga prepoznati i kako djelovati, kao i svim oblicima nasilja putem interneta, korištenja društvenih mreža i mobilnih telefona, biće održana u svim osnovnim i srednjim školama u Semberiji.