latinica  ћирилица
09/11/2018 |  18:27 ⇒ 18:37 | Autor: SRNA

Odbrana zatražila oslobađanje Orića

Odbrana komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, optuženog za zločine nad Srbima u Srebrenici 1992. godine, zatražila je od Apelacionog vijeća Suda BiH oslobađajuću presudu po sve tri tačke optužnice.
Suđenje Oriću - Foto: RTRS
Suđenje OrićuFoto: RTRS

Iznoseći završne riječi pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Orićev branilac, advokat Lejla Čović rekla je da Tužilaštvo BiH ništa nije dokazalo, osim da je u periodu optužbe bio oružani sukob.

Čovićeva je naglasila da odbrana ne pobija nijedan dokaz Tužilaštva, osim iskaza svjedoka "O1" na čemu se zasnivala optužnica.

Ona je osporavala kredibilnost zaštićenog svjedoka, navodeći da su uočene brojne razlike u njegovim iskazima tokom prvostepenog i obnovljenog sudskog postupka pred Apelacionim vijećem.

- Svaki put kada je saslušan, mijenjao je iskaze u bitnim dijelovima - navela je Čovićeva.

Ona je rekla da je tužilac Miroslav Јanjić u završnim riječima dosta govorio o emocionalnom stanju zaštićenog svjedoka, ističući da se presuda ne donosi na osnovu emocija, već na osnovu dokaza.

Govoreći o ubistvu Slobodana Ilića u Zalazju, Čovićeva je navela da sve do obnovljenog pretresa nije postojao nijedan dokaz da ga je ubio Naser Orić, te da nema ni dokaza da je Orić, prema preciziranoj optužnici, ubio Ilića pucanjem iz automatske puške.

Kada je riječ o drugoj tački optužnice, ubistvu Milutina Miloševića u selu Lolići, Čovićeva je navela da je "O1" davao nelogične iskaze u oba postupka.

Tvrdnju svjedoka da je Milošević ubijen iz rafala, te da je njegovo tijelo posuto krečom i zakopano, Čovićeva je demantovala obdukcionim nalazom patologa Zorana Stankovića u kojem je navedeno da je smrt nastupila usljed dejstva ručnog vatrenog oružja i da je uočena jedna ustrelna rana pištoljnim metkom. Nalaz vještaka iz 1993. godine potvrdio je da Miloševićevo tijelo nije bilo posuto krečom, što su potvrdili i neki svjedoci.

Čovićeva tvrdi da je zaštićeni svjedok iznio i niz nelogičnosti kada je riječ o ubistvu Mitra Savića u selu Kunjerac 14. decembra 1992. godine. On je tvrdio da je u Savića pucao Orić dva puta, a da je Sabahudin Muhić pucao u zemlju.

Čovićeva je rekla da "O1" nije učestvovao u akciji na selo Kunjerac jer je tri dana prije ranjen u obje noge na lokalitetu Crni vrh i prenesen u Kamenicu, a potom u Cersku.

Ona je podsjetila Sudsko vijeće da su i sami učesnici u akciji, kao i Mitrova supruga rekli da je on poginuo u borbi.

Osporavajući kredibilitet ovog svjedoka, Čovićeva je rekla da je on 11 puta pravosnažno osuđivan za razna krivična djela, među kojima su i teška krađa i lažno prijavljivanje.

Nakon završnih riječi Orićevog branioca, Sudu se obratio i optuženi rekavši da nije kriv. "Optužnica protiv mene je montirana na iskazu lažnog svjedoka. Kao što jedan pisac reče: `Vaša sablja, moja glava`, na vama je da odlučite", rekao je Orić.

Naser Orić i pripadnik takozvane Armije BiH Sabahudin Muhić optuženi su da su u mjestima Zalazje, Lolići i Kunjerac ubili trojicu zarobljenih Srba - Slobodana Ilića, Milutina Miloševića i Mitra Savića.

Apelaciono vijeće Suda BiH je 8. juna ukinulo prvostepenu oslobađajuću presudu Oriću i Muhiću i odredilo ponovni pretres, zbog bitnih povreda odredaba krivičnog postupka.

Na statusnoj konferenciji 3. septembra Apelaciono vijeće je odbilo prijedlog tužioca Miroslava Јanjića da tokom obnovljenog postupka ponovo budu saslušani svi svjedoci Tužilaštva, te odlučilo da ponovo budu saslušani Radivoje Ostojić i zaštićeni svjedok "O-1".

Iznošenje završnih riječi odbrane Sabahudina Muhića zakazano je za petak, 16. novembar.