latinica  ћирилица
07/12/2018 |  18:57 ⇒ 08/12/2018 | 09:45 | Autor: RTRS

Moskva poručuje: Situaciju u BiH destabilizuje visoki predstavnik

Protektorat u BiH, koji se održava zahvaljujući poziciji visokog predstavnika, onemogućava razvoj zemlje i ometa proces pomirenja, izjavio je Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov. Analitičari ovu izjavu ocjenjuju kao veoma važnu, jer je pitanje djelovanja OHR-a u BiH prvi put pokrenuto sa ovako visokog međunarodnog nivoa.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH poručio je da je vrijeme visokog predstavnika prošlo i da je Bosni i Hercegovini potreban novi dogovor.

Visoki predstavnik u BiH ima destabilizujuću ulogu, jasan je bio Lavrov, poručivši da, umjesto na zaštiti Dejtonskog sporazuma, on najčešće radi na njegovoj razgradnji.

- Protektorat onemogućava razvoj BiH, proces pomirenja, udaljava zemlju od strogog provođenja mirovnog sporazuma, iako je visoki predstavnik postavljen da bude njegov nadzornik, rekao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

Da je uzrok većine kriza u BiH bila upravo Kancelarija visokog predstavnika, nebrojeno puta rekao je i predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Nametanjem zakona i korišćenjem bonskih ovlašćenja, visoki predstavnici su, kaže, u dosadašnjem djelovanju nanijeli veliku štetu Republici Srpskoj i odnosima unutar BiH.

Analitičari izjavu Lavrova smatraju veoma bitnom, jer je Rusija na prilično jasan način ocijenila djelovanje visokog predstavnika u BiH, a to bi, smatraju, moglo da otvori i pitanje opstanka ove institucije.

- Ako je sad zvaničan stav jedne od najvećih svjetskih sila negativan prema statusu visokog predstavnika, otvorena je tema na koji način u budućnosti razgovarati sa zapadnim silama o tome da li je ovakava funkcija, kakva je, uopšte potrebna, istakao je Aleksandar Radić, analitičar.

Politikolog Aleksandar Pavić smatra da Rusija ima pravo da to kaže, jer se nije uplitala u unutrašnje stvari još od Dejtona.

- Čak je pokušavala da bude konstruktivna i to joj nije donijelo ništa, osim optužbi, koje su potpuno neosnovane, dodao je on.

Lavrov je, osim OHR-a, komentarisao i nove pokušaje jačanja prisustva NATO-a na Balkanu, rekavši da to vodi destabilizaciji Evrope, rastu tenzija i javljanju novih linija razdvajanja.