latinica  ћирилица
12/12/2018 |  15:10 ⇒ 19:56 | Autor: RTRS

Nada Tešanović izabrana za predsjedavajuću Vijeća naroda Srpske (FOTO)

Nakon što im je CIK, uručio sertifikate, konstituisan je novi saziv Vijeća naroda Republike Srpske. Nada Tešanović i naredne četiri godine biće predsjedavajuća. Potpredsjedavajući su Vojislav Gligić, DŽevad Mahmutović i Јovana Čarkić. Prvog radnog dana, bez ulaganja veta. A to znači da sutra stupa na snagu Zakon o republičkoj upravi, uslov za formiranje nove Vlade.

Na početku sjednice, u fotelji predsjedavajućeg Živko Marjanac. Ali, nakratko. Već nakon pola sata, na toj poziciji, jednoglasnom odlukom delegata, ponovo je Nada Tešanović. 

"Počinjemo da radimo. Imali smo prvu sjednicu kluba odakle su došli prijedlozi. Vijeće je podržalo izbor predsjedavajuće i potpredsjednika bez rasprave", izjavila je Tešanović.

Iz Kluba Bošnjaka danas stiže obećanje da će pokušati da što manje posežu za mehanizmom zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Koristićemo sve ustavom i poslovnikom definisane mehanizme da zaštitimo interese Bošnjaka. Štiteći njihove interese radimo za dobrobit svih koji ovdje žive", rekao je potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske iz reda bošnjačkog naroda DŽevad Mahmutović.

Konstitutivna sjednica Vijeća naroda Republike Srpske (Foto: RTRS)

Blokada u radu institucija Srpske, izazvana vetom Bošnjaka na akte usvojene u parlamentu, nametnuti članovi i amandmani Ustava - neki su od razloga za izmjene Ustava, koje, među prvima zagovara predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik. One bi trebalo da omoguće preciznije definisane nadležnosti Vijeća naroda, ili čak njegovo ukidanje. Međutim, ključna prepreka za to nalazi se upravo u Vijeću naroda.

"Da bi se mijenjao Ustav u Narodnoj skupštini mora glasati dvije trećine poslanika, a u Vijeću naroda dvije trećine svakog Kluba", istakao je potpredsjedavajući Vijeća naroda Republike Srpske Vojislav Gligić.

Nada Tešanović izabrana za predsjedavajuću (Foto:Vijeće naroda RS)

Iz Vijeća naroda prvog radnog dana bez veta. Tako je zeleno svjetlo dobio Zakon o republičkoj upravi. Sutra stupa na snagu. Kako je RTRS-u povređeno, na prijedlog predjsednice Republike, predsjednik Skupštine već sutra bi trebalo da sazove Kolegijum, na kojem će biti zakazana Posebna sjednica parlamenta o izboru nove vlade.