latinica  ћирилица
16/01/2019 |  16:38 ⇒ 21:38 | Autor: RTRS

U Skelanima kod Srebrenice parastos za 305 srpskih civila

Kod Centralnog spomenika srpskim civilima i vojnicima u Skelanima kod Srebrenice služen je parastos za 305 ubijenih Srba iz ovog mjesta i okolnih sela, a njih 69 usmrćeno je na današnji dan 1993. godine. Više stotina stanovnika srednjeg Podrinja sa obje strane Drine prisustvovalo je parastosu, kao i brojne delegacije.

Muslimanske snage pod komandom Nasera Orića napale su u zoru 16. januara 1993. godine srpska sela oko Skelana i ubile 69 stanovnika.

Milena Milovanović izgubila je desetak članova porodice, a preživjela je jer je uspjela pobjeći preko mosta u Srbiju. Prisjeća se stravičnog napada, uz nadu da će zločince kad-tad stići Božija pravda i da je ona najpravičnija, ali i najteža.

U Skelanima je ranjeno 165 mještana, a od 30 zarobljenih polovina nije preživjela mučenja u srebreničkim zatvorima.

Stamenko Јakovljević izgubio je dva brata. Kaže da su mu braća poginula na kućnom pragu i da niko nije odgovarao za masovna ubistva, što je sramota pravosuđa BiH.

- Decenijama se priča, a ništa se ne radi. Svijet treba da bude sramota zbog izostanka reakcije na ove stravične zločine - ističe Јakovljević.

Milijana Obradović izgubila je sina. I ona ponavlja da pravde za srpske žrtve nema.

- Moj 26 godina leži u zemlji, a pravde još nema - kaže Obradovićeva.

Najmlađa žrtva bio je petogodišnji Aleksandar Dimitrijević, a njegov brat Radislav imao je 11 godina.

- Zločinci nisu imali nikakav osjećaj ni prema ženama, ni prema djeci, a ubili su 15 žena starosti od 19 do 78 godina, dva dječaka i osam staraca - ističe Duško Milunović, ministar rada i boračko invalidske zaštite Republike Srpske.

Milunović pita Tužilaštvo BiH koliko je to Naser Orić sa sljedbenicima trebalo da ubije Srba - žena, djece i staraca, da bi se podigla optužnica i procesuirali zločinci.

Skelane je napalo oko 2.500 muslimanskih vojnika iz Srebrenice, pripadnika 28. divizije tzv. Armije RBiH koji su prije toga spalili nekoliko desetina sela. Ubrzo je uslijedila kontraofanziva Vojske Republike Srpske.

- Treba istaći da je ovdje početak kraja 28. muslimanske divizije takozvane Armije BiH, jer do napada na Skelane oni su bili gospodari većeg dijela Podrinja. Ti napadi na srpska sela i zločini se više nisu mogli podnositi, pa se krenulo kontraofanzivu - naglašava Milomir Savčić, predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske.

Prethodno je godišnjica stradanja srpskog naroda u Srebrenici obilježena i u selima Ćosići i Kalimanići.