latinica  ћирилица
13/03/2019 |  07:49 | Autor: SRNA

Banjalučki odbornici danas o uvođenju novog gradskog praznika

Odbornici Skupštine grada Banjaluka razmatraće danas na sjednici prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Statuta grada, kojom je predloženo da 21. novembar bude uveden kao gradski praznik - Dan oslobođenja grada u Prvom svjetskom ratu.
Skupština grada Banjaluka - Foto: SRNA
Skupština grada BanjalukaFoto: SRNA

U obrazloženju ove odluke navedeno je da je jedan od razloga za njeno donošenje i to što Banjaluka praznovanjem Danja oslobođenja u Prvom svjetskom ratu vraća neizmiriv dug svojim oslobodiocima i Banjalučanima koji su učestvovali u oslobodilačkim ratovima.

"Izborom ovog praznika jasno se opredjeljuje za budućnost i za vrijednosti koje uz njega idu - istina, sloboda i otadžbina", navedeno je u obrazloženju.

Odbornici će razmatrati i prijedlog dopune odluke o uređenju prostora i građevinskom zemljištu, prema kojoj će granice ljetnih terasa svih kafića i restorana biti fizički obilježene s ciljem uvođenja reda u ovu oblast.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Srđan Amidžić rekao je ranije da je segment koji se odnosi na ljetne bašte posebno regulisan, budući da predstoji nova turistička sezona.

- Ono što će biti izmijenjeno, jeste da će svaki ugostiteljski objekat sa odobrenjem za ljetnu baštu imati jasno obilježene - ranice bašte, kako bi svaki građanin mogao vidjeti da li neko od njih narušava prostorno uređenje - pojasnio je Amidžić.

Na dnevnom redu sjednice su 43 tačke. Početak sjednice zakazan je za 9.00 časova.