latinica  ћирилица
08/05/2019 |  21:01 ⇒ 22:22 | Autor: RTRS

Stevandić u TELERINGU: U NATO se ne može bez dogovora tri naroda

Šef Srpskog kluba u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Nenad Stevandić, gostujući u emisiji Telering, istakao je da je kao predstavnik naroda išao u Brisel na "Rouz rot" seminar Parlamentarne skupštine NATO.
Nenad Stevandić - Foto: RTRS
Nenad StevandićFoto: RTRS

Stevandić je rekao da budući da Predstavnički dom nije konstituisan do kraja, nisu izabrane delegacije i da je ovo prvi put bilo da BiH nema delegaciju, nego predstavnike naroda.

- Osnovne odrednice u BiH su narodi i entiteti i, kao što znate, sve se dešava uz saglasnost. Јa sam predstavljao Srpsku i ništa nisam rekao protiv BiH. Tamo sam rekao sve što i pričam u Banjaluci. Da naučimo i ljude tamo da nema više duplih standarda - rekao je Stavandić.

Naglasio je da sve što govori u Banjaluci, govori i u Sarajevu, a i u Briselu.

- Najbolje prođu ljudi koji su neutralni, koji ne učestvuju u sukobima, a tako najbolje prođu i države - smatra Stevandić.

Stevandić je rekao da je Dejtonski ustav BiH legitimisao kao vojno neutralnu zemlju. Na pitanje šta donosi neutralnost, a šta NATO, istakao je da postoje argumenti i za jedno i za drugo.

- Ti su argumenti vezani za neku vrstu percepcije koja je stvorena. Da Bošnjaci i Hrvati smatraju da je to dobro za ekonomiju, Srbi smatraju da nije dobro da imaju granicu na Drini, jer je to vrijeme kad su imali najveće pogrome. Naravno, da između te dvije stvari treba tražiti neku realnost. Sa druge strane, mi nismo rekli da idemo sa Rusijom, da nećemo mi u NATO integracije, nego mi ćemo u evroazijske integracije. Nismo mi ni to tražili. Nismo mi napravili ništa kontra - naveo je Stevandić, i dodao, da treba da ostanemo vojno neutralni, jer smo mi po Ustavu vojno neutralni, a takvi najbolje i prolaze.

Istakao je da BiH nije u poziciji Gruzije, Ukrajine, ili Irske..

- Mi smo na Balkanu gdje su stvari uvijek, da kažem, drastične, bilo sukobi bilo ratovi. Tu najbolje prolaze neutralni. Mi Srbi ne želimo da radimo poteze van onih koje radi Srbija. Mi na to imamo pravo zato što se Ustav mijenja, tako što se digne ruka tri naroda i dva entiteta. Bez toga se ne može promijeniti ni Ustav. Јa sam to u Briselu uspio da objasnim - rekao je Stavendić.

Istakao je da nigdje u zakonu ne piše ako ne uđemo u NATO da kršimo zakon.

- Osnovni moto Bakira Izetbegovića je taj, da ako vi ne potpišete da nećete u NATO - onda mi imamo pravo da kršimo zakon i da nemamo predsjedavajućeg Savjeta ministara - navodi Stevandić.

Naveo je da je konstituisana Parlamentarna skupština, da je bilo sjednica, nekoliko kolegijuma.

- Mi radimo, ali ne dovoljno i ne opravdavamo tako visoke plate, ali mi nismo te plate izglasali, kao što nismo ni uticali na Izetbegovića da ne dozvoli da se predloži Zoran Tegeltija za predsjedavajućeg Savjeta ministara. Ima ko je krivac i on treba da plati za to - smatra Stevandić.

Ističe da Izetbegović neće da formira vlast i krši zakon zato što ne može Srbe natjerati da uđu u NATO.

- Po zakonu nije da mi uđemo u NATO. Po zakonu se ulazi u integracije saglasnošću tri naroda i dva entiteta. U NATO se ne može ići bez dogovora tri naroda i to ne može da se kasnije prekombinuje u izbornu strategiju SDA. Oni nas tjeraju iz BiH. Oni nas provociraju da mi napravimo neki potez da bi poslije bili okrivljeni - naglasio je Stevandić gostujući u Teleringu.

Istakao je da predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku nije u interesu ovo stanje.

- Ovo nije u interesu nikome. Upravo je Dodik sa Erdoganom u Turskoj razgovarao i on je shvatio situaciju u BiH. Nećemo sve blokirati radi Bakirove strategije da nas ucjenjuje za NATO. Ne može se zbog toga blokirati život u BiH. Mi ćemo to i dokazati - zaključio je Stevandić. 

Emisiju Telering možete pogledati OVDЈE.