latinica  ћирилица
01/10/2019 |  14:50 ⇒ 14:51 | Autor: SRNA

Račić: Blizina EU dobar osnov za brz razvoj

Predsjednik Područne privredne komore Banjaluka Goran Račić izjavio je da blizina EU daje dobar osnov za brzi ekonomski razvoj ne samo banjalučke regije, nego i cijele Republike Srpske.
Goran Račić - Foto: SRNA
Goran RačićFoto: SRNA

- Osim izvanrednog geografskog položaja i blizine EU, Banjaluka ima i kvalitetnu putnu infrastrukturu. Avio-saobraćaj je na evropskom nivou čemu u prilog ide činjenica da Banjaluka već sad ima letove prema četiri destinacije u Evropi. Od marta iduće godine Banjaluka će imati i letove za Beč, kao petu evropsku destinaciju - rekao je Račić Srni, prije početka svečanog otvaranja 2. Regionalnog poslovnog foruma u Novom Sadu.

Račić je naveo da u prilog povoljnom poslovnom ambijentu u banjalučkoj regiji idu i potpisani sporazumi Republike Srpske sa EU, kao i sa Turskom.

- Radna snaga je problem u regionu, ali mislim da mi još možemo ponuditi radnike koji su konkurentniji nego u drugim regionalnim centrima - rekao je Račić.

On je istakao da većina lokalnih zajednica u banjalučkoj regiji ima poslovne zone u kojima se zemljište za otvaranje biznisa dobija uz minimalnu naknadu, što je veoma interesantno mnogim poslovnim ljudima.

Prema njegovim riječima, banjalučka Područna privredna komora uvijek posjećuje poslovne forume poput današnjeg novosadskog, kojih treba da bude što više u regionu jer uvijek ima spremnu ponudu za investitore.

- Uvjeren sam da ćemo tokom trajanja foruma uspjeti da na odgovarajući način predstavimo privredne potencijale Banjaluke u predstojećim bilateralnim razgovorima - rekao je Račić i dodao da "banjalučka regija predstavlja više od 60 odsto ekonomije Republike Srpske".

On je naveo da su ovakvi forumi dobra prilika za uspostavljanje kontakata i animiranje investitora da dođu u Srpsku.

- Većina onih koji su jednom došli iz regiona u Srpsku, vraćaju se intenzivno gradeći svoje biznise - rekao je Račić.

Na Drugom regionalnom poslovnom forumu u Novom Sadu, koji će trajati do petka, 4. oktobra, učestvuje 200 predstavnika iz 21 zemlje sa četiri kontinenta, a tokom ovog skupa biće održani i brojni bilateralni susreti poslovnih ljudi iz raznih privrednih i poljoprivrednih sektora.

Osim Evrope, na forum su došli predstavnici zemalja Azije, Afrike i Јužne Amerike.

Zemlja partner Regionalnog poslovnog foruma je Slovenija.