latinica  ћирилица
05/02/2021 |  19:07 ⇒ 20:10 | Autor: RTRS

Pokrenula se klizišta na putu Foča - Šćepan Polje (VIDEO)

Na magistralnom putu od Foče prema Šćepan Polju, koji je dionica puta Sarajevo - Podgorica, usljed obilnih padavina i topljenja snijega pokrenula su se klizišta koja prijete da prekinu saobraćaj.
Foča - Šćepan polje - Foto: RTRS
Foča - Šćepan poljeFoto: RTRS

Zemlja klizi i iznad i ispod puta, prijeteći da kolovoz potpuno odnese u nabujalu Drinu.

Put od Foče preko Broda na Drini do granice sa Crnom Gorom na Šćepan Polju, u dužini od oko 15 kilometara, decenijama je u lošem stanju.

Na pojedinim dijelovima više liči na seoski ili nekategorisani put, nego na magistralu koja povezuje dvije države.

Vozači kažu da su u velikom strahu – vožnja krivudavom stazom, ispod koje je provalija i rijeka Drina, samo je za one koji moraju.

Iz preduzeća "Putevi Reoublike Srpske" kažu da će se sanacija oštećenja obaviti tokom februara. Za trajno rješenje oštećenja, u toku je izrada projektne dokumentacije.

Pojašnjavaju da je na snazi zimsko održavanje, nakon kojeg će, početi sa asfaltiranjem. Dodaju da će sa interventnim krpljenjem hladnom asfaltnom masom ubrzo krenuti, dok će sa toplom asfaltnom masom krenuti po prestanku zimske sezone.

Mještani i vlasnici vikendica uz ovu putnu komunikaciju priredili su i "malu muzejsku postavku" otpalih auto-dijelova. Ogorčeni na dugogodišnja obećanja da će se početi s izgradnjom magistrale.
- Kad god udari kiša, kada se stvore lokve stvore se tzv. udarne rupe. Često ljudi ostaju bet ratkampni, evo za dvije godine skupili smo 80. Bilo bi sigurno više da korona nije prekinula sezonu - kaže Ranko Savić.

Podsjetimo, na ovoj magistrali koju nazivaju i "put strave i užasa" prije trideset šest godina dogodila se saobraćajna nesreća u kojoj je smrtno stradalo 12 lica kada se autobus survao u provaliju.

Slično je bilo i prije šest godina kada su na lokalitetu Dučela poginule tri djevojke, a povrijeđeno 13 lica.