latinica  ћирилица
26/10/2024 |  19:30 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Analiza zaključaka Samita u Kazanju - kraj hegemonije Zapada i uvođenje finansijskog sistema nezavisnog od dolara (VIDEO)

Kraj hegemonije Zapada, uvođenje finansijskog sistema nezavisnog od dolara, jačanje Nove razvojne banke, ali i pružena ruka svim zemljama koje teže istim ciljevima - osnovni su zaključci Samita BRIKS-a
Samit BRIKS (foto: Alexei Danichev/brics-russia2024.ru) -
Samit BRIKS (foto: Alexei Danichev/brics-russia2024.ru)

Da su oči cijelog svijeta bile okrenute prema Kazanju, potvrđuje i činjenica da je rad samita pratilo više od 2.000 novinara iz 60 zemalja.

Među njima i ekipa Radio-televizije Republike Srpske.

Za razliku od zabrana i sankcija za ruske medije na Zapadu, najveći spoljnopolitički događaj u istoriji Ruske Federacije u Kazanju, bez ograničenja, pratili su i zapadni novinari.

Samit Briksa u Kazanju okupio je delegacije iz 36 zemalja. Sastanke i zaključke čekali su svi, i Istok i Zapad.

Među njima i britanski političar i pisac DŽordž Galovej.

Za našu televiziju kaže da mu bogato političko iskustvo govori – ovo je mjesto gdje se pravi novi svijet.

- Ovdje sam jer je pola svijeta ovdje. I zato što će budućnost mojih nasljednika zavisiti od odluka koje će ovdje biti donesene. Odrastao sam u zapadnom svijetu, ali Kazanj 2024. gradi svjetsku arhitekturu budućnosti. Rađa se novi svijet koji odbija hegemoniju SAD i NATO-a. Živimo u vremenu kada su UN bespomoćne. Zato je ovdje Guteres, jer je svjestan da je ovo embrion novih UN - navpdi Galovej.

Rekordno veliku delegaciju imala je Kina. U njoj je i gotovo 200 novinara.

Samit je, kažu, veliki događaj, koji u prvi plan stavlja ciljeve za koje se zalaže i zvanični Peking.

- Ovo je veoma poseban trenutak i zanimljivo je biti dio toga. Mogli smo čuti od samog predsjednika Sia veoma pragmatične planove koje Kina ima za BRIKS. Kina želi mir, inovacije, razvoj zelene energije, bezbjednost i razmjenu ljudi - rekla je Huang Fei, novinarka Kineske globalne televizijske mreže iz Pekinga.

Dio Samita, kao prosmatrač, bila je i Republika Srpska.

Kontakti s generalnim sekretarom UN, za delegacije članica, diplomate, velika su dobit prisustvovanja u Kazanju.

Najvažniji, svakako, bio je sastanak dvojice predsjednika – Dodika i Putina.

- Ovaj samit je velika pobjeda Rusije u svijetu. To je već diplomatska pobjeda Rusije, a mislim i diplomatska pobjeda Milorada Dodika na Balkanu, u svijetu i u Rusiji. Јa mislim da on s Putinom ima ne samo dobre poslovne odnose, vidimo i da su oni prijatelji. A kada su Rus i Srbin prijatelji, oni mogu ostvariti mnogo dobrih djela - ističe Јevgenij Osenkov, direktor Rusko-balkanskog dijalog centra.

Da je ovo Samit suprotan od ideja izolacije, sankcija, pritisaka i nametanja mišljenja, svjedoči i prisustvo zhapadni medija, prepoznatljivih po antiruskim stavovima.

Radili su slobodno, kao i svi ostali.

- U ovoj sali ovdje imate tri britanske televizije, koje slobodno rade ovdje, niko im ništa ne brani. Ali ruski mediji ne mogu da rade u Britaniji. To je primjer dvostrukih standarda. Zato je ovaj događaj prelijep - dodao je Galovej.

Promocija mira, tolerancije i jednake slobode za male i velike zemlje, to su poruke iz Kazanja.

Iako je proširenje BRIKS-a bila jedna od osnovnih tema, za zemlje posmatrače poput Republike Srpske i Srbije, čule su se važne poruke – u procese saradnje uključiće i one koji nemaju status člana ili kandidata za članstvo.

Tako će Razvojna banka BRIKS-a investirati i u zemlje koje nisu dio ove asocijacije.

Јer Rusija je, kako je na plenarnoj sjednici rekao predsjednik Putin, ovdje pozvala sve prijateljske zemlje.