latinica  ћирилица
26/10/2024 |  17:39 ⇒ 17:54 | Autor: SRNA

Ugljevik: Uoči slave opštine služen parastos za 301 poginulog borca

Na gradskom trgu u Ugljeviku, uoči slave ove opštine – Svete Petke Paraskeve, služen je parastos za 301 poginulog borca Vojske Republike Srpske /VRS/ iz ovog kraja.
Parastos za poginule borce VRS, Ugljevik - Foto: SRNA
Parastos za poginule borce VRS, UgljevikFoto: SRNA

Vijence i cvijeće položili su članovi porodica poginulih boraca, njihovi saborci, predstavnici lokalne vlasti, Trećeg pješadijskog /Republika Srpska/ puka Oružanih snaga BiH, Policijske stanice Ugljevik, Rudnika i termoelektrane "Ugljevik" i lokalnih udruženja.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevik Јovan Marinković podsjetio je da se svake godine uoči krsne slave opštine Ugljevik odaje počast poginulim borcima.

- Nikada ne smijemo zaboraviti žrtvu naših poginulih saboraca, jer oni su dali život da bi srpski narod danas živio u miru i slobodi - istakao je Marinković i dodao da je Ugljevik dao veliku žrtvu za Republiku Srpsku.

Zamjenik načelnika opštine Ugljevik Vanja Zekić rekla je da se u ovoj podmajevičkoj opštini njeguje sjećanje na poginule borce Vojske Republike Srpske.

- Slava je prilika da se podsjetimo njihovog podviga, ali i da sjećanje na njih prenosimo mlađim naraštajima - dodala je Zekićeva.

Njegovo visokopreosveštenstvo arhiepiskop i mitropolit zvorničko-tuzlanski Fotije sutra će u 9.00 časova u Hramu Svete Petke Paraskeve u Ugljeviku služiti Svetu arhijerejsku liturgiju uz sasluženje sveštenstva.

Nakon liturgije, litija će krenuti ulicama Ugljevika, a ispred zgrade opštine biće obavljen obred rezanja slavskog kolača, a potom će se obratiti mitropolit Fotije i načelnik opštine Ugljevik Vasilije Perić.