latinica  ћирилица
03/09/2021 |  09:45 ⇒ 13:02 | Autor: SRNA

Istina o Garavicama ni nakon 80 godina nije izašla na vidjelo

Istina o ubistvima u Garavicama nadomak Bihaća,jednom od najvećih srpskih stratišta iz vremena ustaške Nezavisne Države Hrvatske , decenijama je zataškavana, kao i krvava sudbina više od 12.000 ubijenih Srba, piše Glas Srpske, povodom 80 godina od ovog pokolja.
Spomen-području Garavice kod Bihaća - Foto: RTRS
Spomen-području Garavice kod BihaćaFoto: RTRS

Predsjednik Odbora "Garavice 1941" Nebojša Kuštrinović rekao je da je to podzemni grad Srba gdje leže hiljade i hiljade nevinih žrtava.

On je uoči 80 godina od pokolja, koje će biti obilježeno sutra, naveo da su, uz veliku pomoć Udruženja "Una", uspjeli da iz zaborava istrgnu stravične zločine u kojima je bilo i stradalih Јevreja i Roma.

- Istina je, ne znam zbog čega, prećutkivana. Odmah nakon rata podignut je i spomenik na kojem je pisalo da je od ustaške ruke ubijeno 12.000 Srba, da bi kasnije, tokom politike bivše Јugoslavije, ta istina bila potisnuta, a na spomen-području Garavice stoji da su tamo žrtve fašističkog terora - istakao je Kuštrinović. 

Garavice, naveo je on, zaslužuju mnogo veći obim i priče o njima i istraživanja.

- Zaborav je ubijanje istine, ali mi nećemo dozvoliti da ta istina bude ubijena. Isto tako, istorija je velika učiteljica života, a nažalost, mi smo kroz ove decenije pokazali da smo ponavljači. Ovo ne radimo samo zbog nas Srba, već zbog svih naroda da se nikada nikome ništa ni slično ne dogodi - poručio je on.

Kuštrinović je podsjetio da je prva subota u septembru dan kada Vlada Srpske obilježava stradanje u Garavicama, jer je pokolj trajao od juna do početka devetog mjeseca.

- Ostajemo na putu otkrivanja istine. Istražujemo istoriju, a već postoje i novi podaci koji ukazuju da broj stradalih premašuje i 17.000 - zaključio je Kuštrinović.

Predsjednik Udruženja "Una" Boško Stojisavljenić, kome su stradali svi muški članovi porodice sa majčine strane, rekao je da je zločin dugo i detaljno pripreman, a brzo izveden.

- Јavnost zna malo, možda i nimalo. Istina je skrnavljena jer je tako odgovaralo Brozu i ostalima - rekao je Stojisavljenić, dodavši da su prvi zločini NDH počinjeni u Bihaću.

On je naveo da je još kao dijete krišom mogao da čuje o velikom pokolju u Garavicama koji je završen ubistvom hiljadama ljudi, oko Ilindana, a na taj dan se narod, kako je naglasio, okupljao i prvih godina nakon zločina.

- Skrivanje zločina je tragedija na koju nasjeda srpski narod - naglasio je Stojisavljević, dodavši da u prilog tome ide i užasna slika o brojnim stratištima.