latinica  ћирилица
09/04/2022 |  19:06 ⇒ 20:22 | Autor: RTRS

Pećine i jame u Hercegovini jedinstvene po raznolikosti podzemnih vrsta (VIDEO)

Podzemne pećine, jame i estavele na području Trebinja i juga Hercegovine jedinstveno su područje u svijetu po raznolikosti podzemnih vrsta životinja.
Pećinjske životinje - Foto: RTRS
Pećinjske životinjeFoto: RTRS

To bogatstvo je nedovoljno istraženo, a samo posljednjih godina otkriveno je osam novih vrsta, istaknuto je na sipozijumu o podzemnoj biologiji dinarida u Trebinju.

Istraživanja podzemnih pećina i jama na području Trebinja traju gotovo dva vijeka, neke vrste su istražene, a u protekle tri godine otkrivene su nove, jedinstvene u svijetu. Neke još nisu dobile zvaničan naziv. Pronađene su u estavelama od Dračeva do Strujića, u Popovom polju.

- U okviru našeg projekta, koji traje tri godine, otkriveno je sedam-osam novih vrsta, a trenutno su u postupku opisivanja, a to su jamske kozice, jamski rakušci iz roda nifargus, kukci iz roda kadezija, paukovi iz roda travunija... - naveo je Teo Delić sa Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane.

U dinarskom sistemu, kao fenomenu u svjetskim razmjerama, svake godine otkriju se nove vrste. Nastale su još u vrijeme geoloških procesa, starih više od milion godina.

- Čitavo područje Trebinja i rijeke Trebišnjice je najbogatije područje podzemnih vrsta što se tiče dinarida, a zanimljivo je i da je unutar područja Popovog polja i uz rijeku Trebišnjicu i špilja Vjetrenica - naveo je David Kulver, profesor Američkog univerziteta iz Vašingtona.

Područje nije zaštićeno, a nema ni domaćih stručnjaka koji bi proučavali podzemnu biologiju. Simpozijum je šansa da se javnost upozna sa vrijednostima koje su dostupne samo malom broju ljudi.

Saradnja Muzeja Hercegovine i Biotehničkog fakulteta iz Ljubljane biće nastavljena, a ideja je da se, uz školovanje stručnjaka, formira posebna laboratorija u Trebinju koja bi se bavila istraživanjem podzemne biologije.