latinica  ћирилица
20/01/2023 |  16:40 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

Stevandić: Ustavni sud ubrzano radi na razbijanju BiH (VIDEO)

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić ocijenio je za RTRS, da Ustavni sud nastavlja ubrzano da radi na razbijanju BiH.
Nenad Stevandić - Foto: SRNA
Nenad StevandićFoto: SRNA

Odlučujući po zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana 5 Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud proglasio je neustavnim termin "zajedničke institucije". Prema ovoj odluci ustavan je izraz "institucije BiH".



- Nesporno da se institucije na nivou BiH sastavljaju od onih koji se delegiraju ispred entiteta, odnosno Republike Srpskei Federacije BiH, zbog čega ne mogu biti jedinstvene institucije. Ustavni sud BiH bi svojim negiranjem da su institucije zajedničke, te iste institucije mogao pretvoriti u privremene. Zajedničke institucije BiH se biraju na teritoriji entiteta, a ne na čitavoj teritoriji BiH, nakon čega se sastavljaju - poručio je Stevandić.

Odlučujući o zahtjevu Denisa Zvizdića za ocjenu ustavnosti člana pet Zakona o zastavi BiH, Ustavni sud BiH je utvrdio da ovaj član u dijelu koji glasi "zajedničkih institucija ili institucija kojom upravljaju zajedničke institucije ili koja je odgovorna zajedničkim institucijama" nije u skladu sa Ustavom BiH i ukinuo ga je.

U ovoj odluci Ustavni sud je naveo da je zakonodavac dodavanjem odrednice "zajedničke" ispred izraza "institucije" promijenio smisao člana Ustava BiH koji propisuje postojanje isključivo "institucija BiH".

Povezane vijesti:

Blagojević: Zvizdićeva apelacija nema pravno uporište u Ustavu BiH

Mazalica: Odluke Ustavnog suda - težnja političkog Sarajeva da potčini Srpsku

Vulić: Čudi me da termin zajedničke institucije nisu promijenili u sarajevske

Ustavni sud ukinuo termin zajedničke institucije