latinica  ћирилица
04/06/2024 |  08:53 | Autor: SRNA

"Svesrpski sabor da pokaže jedinstvo i sabornost"

Predsjednik Saveza Srba iz Rumunije Ognjen Krstić izjavio je da je predstojeći Svesrpski sabor jedinstvena prilika za značajno okupljanje Srba iz svijeta i regiona na kojem treba pokazati nacionalno jedinstvo i sabornost.
Srpska - Srbija - Foto: RTRS
Srpska - SrbijaFoto: RTRS

- U ovim teškim vremenima svi Srbi treba da ukažu na značaj jedinstva i sabornosti. Bez jedinstva i sabornosti ne možemo se niti oduprijeti, niti odbraniti ono što je Srbima sveto, a to su Kosovo i Metohija i srpski nacionalni integritet - istakao je Krstić.

On je naveo da je to jedinstvena prilika da srpski predstavnici iz regiona, ali i svijeta diskutuju o problemima, te napomenuo da je dosta otvorenih pitanja, ali da su i dosadašnja okupljanja pokazala da Srbi snažno podržavaju nastojanja matice za očuvanje integriteta i nacionalnog jedinstva.

- To je najbolja i najjača poruka koju trebamo da pošaljemo sa takvog sabora - naglasio je Krstić.

Kada je riječ o rezoluciji o Srebrenici, Krstić je poručio da nijedan Srbin ne može da prihvati tu sramnu odluku bez ikakvog osnova.

- Nijedan Srbin, pa tako ni Srbi iz Rumunije ne podržavaju takvu odluku. Ne može da bude genocidan narod koji je kroz vekove pokazao i slavoljublje i slobodarski duh, koji je poštovao sunarodnike - istakao je Krstić.

On je ukazao da se uostalom u Generalnoj skupštini UN prilikom glasanja vidjela i kakva je odluka slobodarskog svijeta, gdje takozvana rezolucija, iako je prošla, nije dobila većinu glasova UN.

- Oni koji su to sve započeli treba da razmisle zašto su to uradili - rekao je Krstić.

Predsjednici Republike Srpske Milorad Dodik i Srbije Aleksandar Vučić najavili su za 8. jun Svesrpski sabor u Beogradu na kojem će biti potvrđeno jedinstvo srpskog naroda.