latinica  ћирилица
29/06/2024 |  19:24 ⇒ 19:38 | Autor: SRNA

Sajić: Okupljanja podsjećaju na važnost zajedništva i čuvanja tradicije i kulture

Generalni konzul BiH u Štutgartu Vera Sajić prisustvovala je danas u Hajlbronu pored Štutgarta, otvaranju Vidovdanskih dječijih sportskih igra, na kojima učestvuje oko hiljadu mališana, učenika srpskih dopunskih škola u pokrajini Baden Virtemberg.
Štutgart-Vidovdanske dječije sportske igre - Foto: SRNA
Štutgart-Vidovdanske dječije sportske igreFoto: SRNA

- Vidovdan je uvijek prilika da se okupimo i sabiramo, jer on vijekovima obasjava naše srpsko biće, pa tako i danas. Vidovdan se ne zaboravlja, čuva se i pamti jer predstavlja veliku žrtvu naših predaka koji su branili našu otadžbinu i krst časni - istakla je Sajićeva u obraćanju mališanima.

Ona je napomenula da se ovim Vidovdanskim igrama obilježava, između ostalog, i uspješan kraj jedne školske godine tokom koje su djeca učila svoju ćirilicu, čitala i učila o svojoj istoriji, kulturi i tradiciji.

- Djeci želim da zapamte poruku da je znanje moć i da vam ga niko ne može oduzeti. Ova okupljanja nas spajaju, podsjećaju ko smo i koliko je važno zajedništvo, pripadnost svome rodu i da čuvamo od zaborava sve naše vrijednosti, tradiciju i kulturu - istakla je Sajićeva.

Vidovdanske dječije sportske igre otvorio je ministar bez portfelja u Vladi Srbije zadužen za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa s dijasporom Đorđe Milićević.

On je istakao da ova manifestacija, koju organizuje Generalni konzulat Srbije u Štutgartu, u saradnji sa nastavnicima Srpske dopunske škole, ima izuzetno važnu ulogu u životima djece koja žive u inostranstvu.

- Važno je djeco da, gdje god živjeli, njegujete svoje korijene i kulturu, i navijate za Srbiju i za Republiku Srpsku, da uvijek pamtite da smo jedan narod i da rijeka Drina nije granica koja nas razdvaja, nego kičma koja nas spaja - istakao je Milićević.

On je rekao da je ponosan na to što djeca vrijedno uče srpski jezik, kulturu i istoriju kroz Srpsku dopunsku školu.