latinica  ћирилица
06/06/2024 |  21:39 ⇒ 07/06/2024 | 07:10 | Autor: SRNA

Višković: Pripremljeno nekoliko memoranduma za zajedničku sjednicu vlada Srbije i Republike Srpske

Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da su na današnjoj sjednici Vlade Republike Srpske vršene pripreme za Svesrpski sabor i da je utvrđeno nekoliko memoranduma koji će biti verifikovani na zajedničkoj sjednici vlada Srpske i Srbije.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je istakao da je za srpski narod važno da se održava Svesrpski sabor u Beogradu, koji je zakazan za subotu, 8. jun.

On je rekao da je aktivnost na ujedinjenju svih Srba bez obzira gdje živjeli, a pogotovo na prostoru bivše Јugoslavije, počela od kada je Aleksandar Vučić predsjednik Srbije, ističući da su i drugi imali priliku da to rade ranije, ali nisu.

Višković je podsjetio da je na sastancima Vučića i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika dogovoreno, a u posljednjih nekoliko godina krenulo se u zajedničko obilježavanje svih značajnih istorijskih događaja koji označavaju srpski identitet.

- U Јasenovcu i Donjoj Gradini počinjen je genocid nad srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu, gdje je ubijeno najmanje 700.000 ljudi, od kojih 500.000 Srba - istakao je Višković.

On je rekao da je potrebno da vlade Srbije i Republike Srpske na tom prostoru izgrade spomen-kompleks koji će budućim pokoljenjima svjedočiti o tome šta se tamo dešavalo i da ta mjesta posjećuju mladi i djeca školskog uzrasta, podsjetiši da je ustaški logor Јasenovac bio jedini logor za djecu na području Hitlerovog Trećeg rajha.

Višković je za TV "K3" rekao da je u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije za izgradnju spomen-kompleksa u Donjoj Gradini, te njegovu repliku na Starom sajmištu u Beogradu, gdje je bio logor za Srbe i počinjen veliki zločin.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici, Višković je istakao da je neprihvatljivo da je predlagač takvog dokumenta Njemačka, dok nasuprot tome postoje brojni dokazi i dokumentacija da su najveći zločini i genocid počinjeni nad srpskim narodom u Јasenovcu i Donjoj Gradini, te brojni drugi zločini počinjeni u Aušvicu, Kragujevcu, Prebilovcima, Starom sajmištu.

On je rekao da je Njemačka predlažući takvu rezoluciju imala namjeru da opere svoju savjest iz prošlosti i da nije imala natpolovičnu većinu u Generalnoj skupštini UN, a onda je mijenjala pravila na način da se ne računaju uzdržani glasovi.

Višković ocjenjuje da ova rezolucija, koja je neobavezujući akt, neće nanijeti štetu Republici Srpskoj, već će imati posljedice po saradnju i dogovor među narodima u BiH.

On smatra da je u BiH trebalo utvrditi jedan dan u godini i mjesto na kojem bi se poklonili žrtvama svih nacionalnosti.

- Na taj način bismo pokazali da nosimo empatiju i da imamo razumijevanje za njihovu žrtvu i da se to nikada više nikome ne desi - istakao je Višković.

On je ocijenio da predlagači rezolucije o Srebrenici nisu uspjeli u svojim namjerama, već su samo produbili jaz između naroda u BiH koji su danas udaljeniji jedni od drugih u odnosu na prije više desetina godina.