latinica  ћирилица
06/06/2024 |  21:58 ⇒ 07/06/2024 | 07:46 | Autor: sputniknews.com

Makron: Kijevu odobreni napadi na Rusiju francuskim oružjem, Ukrajini stižu i "miraži"

Predsjednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je u intervjuu za francuske medije da je ukrajinskoj vojsci dozvoljeno da izvodi napade na Rusiju francuskim oružjem.
Emanuel Makron (Foto: EPA/Daniel Cole / POOL MAXPPP OUT) -
Emanuel Makron (Foto: EPA/Daniel Cole / POOL MAXPPP OUT)

- Govorimo Ukrajincima da im ne dozvoljavamo da koriste oružje za napade na civilno stanovništvo, ali da neutrališu tačku sa koje su napadnuti – da, to mogu - rekao je Makron, dodajući da Pariz"ne namjerava da eskalira sukob".

Francuska se zalaže za postizanje mira u Ukrajini, ali ne po cijenu kapitulacije Kijeva, rekao je predsjednik u intervjuu za televizije "TF1" i "Frans 2".

- Mirno rješenje ne bi trebalo da bude postignuto po cijenu kapitulacije Ukrajine. Mir mora biti zaključen na osnovu pregovora - naveo je on.

O isporukama lovaca "miraž" Ukrajini

Makon je saopštio da Pariz namjerava da koordinira isporuku borbenih aviona "miraž 2000-5" Ukrajini i da će već ovog ljeta započeti sa obukom ukrajinskih pilota.

- Sutra namjeravamo da započnemo novi oblik saradnje i da saopštimo o isporuci Ukrajini francuskih lovaca"miraž 2000-5", koji će joj omogućiti da štiti svoju teritoriju i svoj vazdušni prostor. Stoga od sutra počinjemo sa obukom pilota, a kasnije ćemo obezbijediti isporuke tih aviona - precizirao je predsjednik.

Prema televizijskim podacima, riječ je o isporuci pet novih lovaca.

O obuci 4.500 ukrajinskih vojnika

Osim toga, Makron je najavio da Francuska namerava da obuči 4.500 ukrajinskih vojnika i da ih naoruža, u tu svrhu će poslati instruktore u Ukrajinu.

Prema njegovim riječima, obuka ukrajinskih vojnika ne predstavlja faktor eskalacije.

- Predlažemo da pripremimo 4.500 ukrajinskih vojnika, opremimo ih, obučimo i obezbedimo im municiju i oružje neophodno za odbranu sopstvene teritorije. Ta brigada, ako se može nazvati francuskom, nesumnjivo je veoma važan faktor. Tako će se na ukrajinskom tlu nalaziti francuski instruktor -, rekao je on.

O privođenju francuskog državljanina u Moskvi

Predsjednik se osvrnuo i na saopštenje Istražnog komiteta Rusije da je u Moskvi priveden državljanin Francuske osumnjičen za prikupljanje informacija o vojnim aktivnostima Rusije.

Kako je rekao, francuski državljanin je radio za švajcarsku neprofitnu organizaciju, a ne za Francusku.