latinica  ћирилица
26/06/2024 |  08:42 ⇒ 08:43 | Autor: SRNA

Gurna: Djelo Ive Andrića širi dušu čitalaca

Djelo Ive Andrića širi dušu čitalaca, a književnost ih uvjerava da nisu usamljeni u shvatanju svijeta, izjavio je nobelovac Abdulrazak Gurna kojem će u petak, 28. juna, u Višegradu biti uručena Velika nagrada Ivo Andrić za životno djelo koju dodjeljuje Andrićev institut.
Ivo Andrić - Foto: RTRS
Ivo AndrićFoto: RTRS

On je naveo da je imao sreću da pročita dva Andrićeva romana - "Na Drini ćuprija" i "Omer paša Latas" koji zalaze u istoriju BiH i koji su, u tom pogledu, vrlo prosvjetljujući.

Govoreći o značaju književnosti u današnjem svijetu, Gurna je ocijenio da je ostao nepromijenjen.

- Sa druge strane iz književnosti učimo stvari koje nismo znali, iz perspektive koja nam nikada nije padala na pamet - rekao je Gurna za Večernje novosti.

Gurna, koji je 2021. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost za beskomromisan i saosjećajan prodor u efekte kolonijalizma i u sudbinu izbjeglica u rascjepu između kulture i kontinenata, rekao je da je evropski kolonijalizam u Africi imao više vidova, a posljedice su razne i kroz istoriju i u savremenom dobu.

- Većina kolonijalnih aktivnosti u Africi bila je brutalna i separatistička sa predvidljivim posljedicama. Njeno nasljeđe i danas se nastavlja u vidu komplikovanih građanskih društava koja su postkolonijalne nacije, kao i u vidu široko rasprostranjenog siromaštva koje često uzrokuje ratove i nerješive sukobe - rekao je Gurna.

Dok nije postao laureat Nobelove nagrade Gurnini romani nisu objavljivani izvan Velike Britanije u koju je kao izbjeglica iz rodnog Zanzibara došao 1968. godine.