latinica  ћирилица
27/06/2024 |  10:04 | Autor: SRNA

Đurić: Beograd visoko cijeni podršku Surinama o pitanju Kosmeta

Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić poručio je da Beograd visoko cijeni podršku Surinama na međunarodnom planu, a naročito o pitanju očuvanja cjelovitosti države.
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije) -
Marko Đurić (foto: TANЈUG / Ministarstvo spoljnih poslova Srbije)

Đurić se na marginama zasjedanja Generalne skupštine Organizacije američkih država u Asunsionu u Paragvaju sastao sa ministrom spoljnih poslova, međunarodnog biznisa i međunarodne saradnje Surinama Albertom Ramčandom Ramdinom i naglasio da je Surinam bio prva zemlja koja je 2017. godine povukla priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti takozvanog Kosova.

Đurić je naveo da bliski i prijateljski odnosi Beograda i Paramariba, utemeljeni na zajedničkim vrijednostima, međusobnom uvažavanju i sadržajnoj saradnji, traju već skoro pet decenija.

Prema njegovim riječima, posebno mjesto u odnosima dvije zemlje zauzima obrazovna saradnja, čiji je najsvjetliji primjer projekat stipendiranja inostranih studenata "Svet u Srbiji", zahvaljujući kojem surinamski studenti imaju priliku da se školuju u Srbiji i bliže upoznaju sa srpskom kulturom, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Đurić se ranije obratio učesnicima Generalne skupštine Organizacije američkih država, poručivši da je Povelja UN temelj na kojem je potrebno graditi svijet današnjice, a da će Srbija nastaviti da dosljedno slijedi pravila ponašanja u međunarodnim odnosima koja su ustanovljena osnivanjem Svjetske organizacije.