latinica  ћирилица
29/06/2024 |  18:30 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

U Međuvođu se oglasila zvona hrama posvećenog Novomučenicima Јasenovačkim (VIDEO)

U Međuvođu kod Kozarske Dubice, odakle su ustaše Srbe sa Kozare odvodile u logore smrti, danas su se oglasila crkvena zvona sa hrama posvećenog Novomučenicima Јasenovačkim.
Hram Јasenovačkih Mučenika - Foto: RTRS
Hram Јasenovačkih MučenikaFoto: RTRS

Postavljanje i osvećenje zvona, hramu je udahnulo novi život. Za vjerujući pravoslavni narod kozarskog i knešpoljskog kraja okupljanje tokom Vidovdana i drugih svetkovina, vrijeme je zajedništva, sabornosti i blagostanja. I danas se sjećaju svojih predaka koji su stradali u Јasenovcu i Donjoj Gradini.

Episkop Sava rekao je u besjedi da je sveta liturgija tajna neba i zemlje, koja spaja narod koji se upokojio i koji živi.

- Žrtva mučenika nikad nije uzaludna, nego je žrtva zbog nas. Žrtva je najveći izraz ljubavi, jer Hristos kaže da nema veće ljubavi od one da ko život svoj položi za bližnje svoje - rekao je episkop Sava.

Gradnja Hrama Svetih mučenika jasenovačkih počela je 2018. godine, a mjesto izgradnje ove svetinje, simbolično, bila je sabirna tačka odakle je narod Kozare, tokom Nezavisne Države Hrvatske, odvođen u logore.