latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:30 ⇒ 02/07/2024 | 09:36 | Autor: RTRS

Nove prijetnje Amerike: Saliven priziva dodatne sankcije za zvaničnike Srpske (VIDEO)

Nove prijetnje Sjedinjenih Država Republici Srpskoj. Ovaj put od DŽejka Salivena, savjetnika za nacionalnu bezbjednost američkog predsjednika, koji priziva sankcije za zvaničnike Srpske, prije svih za predsjednika Milorada Dodika.
DŽejk Saliven (Foto: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE) -
DŽejk Saliven (Foto: EPA/ALESSANDRO DELLA VALLE)

I ne samo to, otvoreno kaže da je cilj BiH integrisati u NATO. Kao i ostali američki zvaničnici, ni on se ne obazire na građane Srpske, kojima se kao zaposlenima u kompanijama, koje su pod sankcijama, ugrožavaju osnovna ljudska prava.

Taman kada pomislite da se u pokušajima urušavanja Republike Srpske i širenju dezinformacija ne može dalje, političko Sarajevo i pojedini mediji dokažu suprotno.

Na jednom sarajevskom portalu objavljeno je da se iz vlasništva sankcionisane kompanije Prointer povukao Dejan Ilić i nestao. Zašto je to i više od laži pojašnjavaju iz kompanije Infiniti grupa.

- Nije tačno da se, kako ste naveli u tekstu, prividno iz vlasništva Prointera Banjaluka povlači i Dejan Ilić. Dejan Ilić, nekadašnji suvlasnik kompanije preminuo je 23 . februara ove godine , nakon borbe sa teškom bolešću, a njegovoj supruzi i kćerki pripao je vlasnički udio nakon ostavinskog postupka - istakli su iz Infinitija.

Da li je komentar potreban? Cilj opravdava sredstva moto je američke administracije. Pa tako, savjetnik za nacionalnu bezbjednost predsjednika Amerike DŽejk Saliven, da li loše informisan o situaciji u BiH ili dobro brifovan objavljuje da nastavljaju sa sankcijama.

- Nastavićemo odgovarati na secesionističke akcije i napade na Dejtonski mirovni sporazum, uključujući korištenje dodatnih sankcija. Pozivam i Kristijana Šmita da koristi Bonska ovlaštenja kako bi "odbranio Dejton. Cilj je postizanje demokratske i prosperitetne BiH integrisane u evroatlantsku zajednicu - rekao je Saliven.

- Ko je Kristijan Šmit da koristi bonska ovlašćenja, da li se Republika Srpska nešto pita kada je riječ o evroatlanskim integracijama BiH? Na ova pitanja Saliven ne odgovara, a poziva se na Dejton kojeg svojim izjavama sam ne poštuje. Na američkom dnevnom redu je pokušaj disciplinovanja Republike Srpske, kaže potprerdsjednik Vlade Alen Šeranić.

- Banalne i sulude sankcije predstavljaju prijetnje i disciplinu mini Ustava i Dejtona. Ako nećemo u ovoj zemlji funkcionisati po Ustavu po čemui ćemo funkcionisati - rekao je Šeranić.

Šeranić kaže da nije izuzet od činjenice da je upitno zdravstveno osiguranje za 800 radnika zaposlenih u firmama pod američkim sankcijama. To nije ugrozilo samo toliki broj radnika već i članove njihovih porodica koji su osigurani preko njih, pa je riječ o nekoliko hiljada ljudi.

- Na ovaj način mi ćemo ostati bez određenog iznosa to su milionski iznosi. Doći će u pitanje likvidnost, nećemo moći da plaćamo obaveze prema zdravstvenom sistemu - naveo je direktor FZO Srpske Dejan Kusturić.

Dakle, da li neko još nije shvatio šta je cilj sankcija? Politički, ali i ekonomski onesposobiti Srpsku, a veliki broj njenih građana ostaviti bez osnovnih ljudskih prava.