latinica  ћирилица
01/07/2024 |  18:14 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

Novo gaženje dejtonskog Ustava u režiji Centralne izborne komisije (VIDEO)

Centralna izborna komisija BiH danas je žrijebanjem, nepune dvije godine nakon legalno i legitiimno provedenih Opštih izbora, dodijelila mandat u Domu naroda BiH iz reda srpskog naroda - kandidatskoj listi PDP-a, konkretno Nenadu Vukoviću. U SNSD-u kažu da se neće povući i da, što se njih tiče, u Klubu Srba ostaju četiri delegata iz SNSD-a i jedan iz SDS-a.
Žrijebanje - Foto: RTRS
ŽrijebanjeFoto: RTRS

PDP-ov Nenad Vuković kaže da će se njegovim izborom u Dom naroda otvoriti vrata promjeni vlasti na nivou BiH.

Umjesto u Narodnoj skupštini Republike Srpske, prvi put u postdejtonskoj BiH, jedan delegat u Klubu Srba Doma naroda izabran je žrijebom, u CIK. Službenica Komisije Zehra Tepić bila je "srećne ruke" za PDP-ovog Nenada Vukovića.

- Prva izvučena kandidatska lista koja osvaja mandat je kandidatska lista PDP Partija demokratskog progresa - rekla je nakon žrijeba portparol CIK-a BiH Maksida Pirić.

U drugoj kuglici ostala je kandidatska liste Ranke Romić Perić s imenom Snježane Novaković Bursać iz SNSD-a koja funkciju delegata u Domu naroda PS obavlja nepune dvije godine. Zvanično nije obavještena o rezultatu žrijebanja, s nestrpljenjem očekuje objašnjenje CIK-a o razlogu prestanka mandata s obzirom na to da Izborni zakon BiH nije predvvidio ovakvu situaciju.

- Ovo je lakrdija, ovdje nema nikavog prava. Јedva čekam da vidim nekakav zvaničan papir koji ja kao delegat nisam dobila. niti me iko obavješatava. Koliko sam upoznata ni Narodna skupština Srpske nije upoznata o odluci Suda. Vjerovatno su svjesni da su u teškom pravnom problemu koji je nemoguće pravno završiti - rekla je delegat u Domu naroda PS BiH Snježana Novaković Bursać.

Nenad Vuković zadovoljan je napustio CIK. Kaže da će u Domu naroda adekvatno predstavljati Republiku Srpsku i srpski narod. Na direktno pitanje smeta li mu što ga je izabrao CIK a ne Narodna skupština kaže da je važno da je pravda pobijedila. S ulaskom PDP-a u Dom naroda najavljuje promjenu vlasti na nivou BiH.

- Ponoviću da je naša intencija da razriješimo postojeći Savjet ministara. Mi ne garantujemo da imamo većinu za to, mi nismo ni sa kim razgovarali na tu temu, ali smatramo da treba da pokrenemo tu proceduru - naveo je Vuković.

Posljedice intervencije CIK BiH u izbor srpskih delegata za Dom naroda je dualizam vlasti. Već jednom se desilo da su opozicione stranke iz Republike Srpske bile dio većine u Sarajevu što ih je stalno konfrontiralo sa Banja Lukom. To je recept da se zakoči Srpska-poručuje predsjednik Narodne skupštine Srpske Nenad Stevandić.

- Cilj je da se napravi podjela u Republici Srpskoj, da imate jednu vlast na nivou BiH, drugu na nivou Srpske i to je najbolji način za međusrpske sukobe. Јasno nam je ko je kreator ovoga i da oni koji nisu mogli ni na koji način da nas blokiraju da zastupamo jedninstvenu srpsku politiku u Banjaluci i Sarajevu, oni sada pokušavaju da na tom jednom dijelu političke linije naprave lakši napad na Srpsku - smatra pred - izjavio je Stevandić.

Podsjećamo, liste SNSD i PDP-a su nakon glasanja u Narodnoj skupštini imale po 12 glasova ali je tada nadležna skupštinska Komisija utvrdila da jedan poslanik nije pravilno glasao čime je Novaković Bursać stekla prednost u odnosu na Vukovića i dobila mandat u Domu naroda. Uslijedile su potom žalbe, sudske presude na kraju žrijeb koji je prekrojio odluku Narodne skupštine.

- Јedina institucija koja bira delegate u Klubu Srba je narodna skupština Republike Srpske.T o nisu kinder jaja. U Domu naroda postoje noi koji predstavljaju narode a sada se pokušava uvesti onaj koji predstavlja CIK. Niko iz SNSD se neće povući , SNSD ima četiri delegata a SDS jednog kao i do sada - jasan je delegat u Klubu Srba u Domu naroda PS BiH Radovan Kovačević.

Premijer Radovan Višković poručio je da se žrijebanjem u CIK-u mijenja narodna volja i time na sve moguće načine pokušavaju u vlast instalirati poslušnici, koji bi, kako je rekao, u narednom periodu trebali da implementiraju prljave i nečasne radnje koje zapadne ambasade sprovode u BiH u obračunu sa Republikom Srpskom.