latinica  ћирилица
01/07/2024 |  10:21 ⇒ 10:21 | Autor: SRNA

"Omogućiti svim građanima korišćenje bankarskih usluga"

Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima omogućiće se svim građanima Republike Srpske korišćenje bankarskih usluga, s obzirom na to da u pojedinim jedinicama lokalne samouprave nijedna banka ne obavlja bankarsku djelatnost.
NSRS - Foto: RTRS
NSRSFoto: RTRS

U obrazloženju ovog akta, čiji je predlagač predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, ističe da su neke od takvih jedinica lokalne samouprave Drinić, Berkovići, Istočni Drvar i Kalinovik, kao i područja gdje veći dio teritorije nije pokriven ovom uslugom, poput hercegovačkih.

- Time će se omogućiti građanima na ovim područjima da ostvare prava, poput prava na osnovni račun, a radi primanja plate ili penzije. Agencija za bankarstvo Srpske je podzakonskim aktima regulisala ovakav vid obavljanja bankarske djelatnosti sa istim ciljem, a radi omogućavanja korištenja bankarskih usluga građanima koji žive u područjima u kojima ne posluje nijedna banka - navodi se u obrazloženju.

U tom dokumentu je pojašnjeno da je predloženim aktom propisano da uplatno-isplatno mjesto bude ono na kojem je omogućeno strankama da obavljaju poslove sa novcem iz vozila, to jest mobilna ekspozitura, odnosno da kao što svaka banka ima šalter, sad ima i pokretni šalter, bankomat i službenika u kancelariji.

Obveznici zakona koji posluju posredstvom mobilne ekspoziture dužni su obezbijediti mjere bezbjednosti - sistem video-nadzora sa čuvanjem video-zapisa u skladu sa ovim zakonom, koji se sastoji od jedne unutrašnje kamere koja pokriva uplatno-isplatno mjesto i jedne vanjske kamere koja pokriva ulaz u vozilo, te kofer za prenošenje novca sa šifrom u kojem će se odlagati gotovina i druge vrijednosti, pultnu blagajnu radi zaštite gotovog novca i drugih vrijednosti koja je zasnovana na korištenju sistema fioka sa odloženim vremenom otvaranja i mogućnošću upotrebe sistema hitnog upozorenja.

U ovom zakonu se kao obveznici navode banke, pošte, mjenjačnice, mikrokreditne organizacije, lutrije, sportske kladionice, kazina, te pravna i fizička lica koja posluju gotovim novcem i drugim vrijednostima.

Gotovi novac, u smislu ovog zakona, predstavljaju domaće i strane novčanice i domaći i strani kovani novac.

Druge vrijednosti su plemeniti metali, predmeti izrađeni od plemenitih metala, drago kamenje, vrijednosni papiri, vrijednosna pisma i drugi instrumenti plaćanja.

Deseta redovna sjednica Narodne skupštine trebalo bi da počne sutra u Banjaluci u 12.00 časova.