latinica  ћирилица
03/07/2024 |  11:59 | Autor: SRNA

Župljanin: Deklaracija - putokaz za buduće djelovanje

Predsjednik Organizacije starješina Vojske Republike Srpske Slobodan Župljanin rekao je da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je usvojila Narodna skupština Srpske, treba da bude putokaz za djelovanje u budućnosti kada se raspravlja i donose odluke od značaja za Republiku Srpsku i srpski narod.
Slobodan Župljanin - Foto: RTRS
Slobodan ŽupljaninFoto: RTRS

Pozdravljajući usvajanje Deklaracije, koju je prethodno usvojio Svesrpski sabor, Župljanin je izjavio Srni da je to najznačajniji dokument u novijoj istoriji srpskog naroda koji garantuje mir, stabilnost i razvoj cijelog regiona, a posebno Srba.

On je naglasio da srpski narod poziva sve druge narode i građane regiona da zajednički doprinose suživotu u miru, a sve ostale domaće i strane faktore da ne ugrožavaju mir i stabilnost.

- Pozivamo druge narode u BiH da sve odluke o budućnosti BiH budu izraz demokratskog dijaloga konstitutivnih naroda i entiteta bez miješanja stranog faktora, u uslovima mira i stabilnosti i odsustvu ratnohuškačke retorike - napomenuo je Župljanin.

On je rekao da Organizacija starješina VRS poziva i sve druge patriotske snage u Srpskoj, Srbiji i regionu i širom svijeta da razumiju istorijski kontekst aktuelnih događanja i svojim jedinstvenim djelovanjem osnaže primjenu usvojene Deklaracije.

- Posebno nas raduje činjenica da je juče u Narodnoj skupštini Republike Srpske iskazano srpsko jedinstvo i politička zrelost i odgovornost srpskih poslanika - istakao je Župljanin.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je juče Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda i zaključke u vezi sa ovim dokumentom sa Svesrpskog sabora u Beogradu.