latinica  ћирилица
02/07/2024 |  11:53 ⇒ 18:15 | Autor: RTRS

Andrićgrad: Naučni skup "Zavjetni narodi u svjetskoj istoriji, Srbi na prijelomu epoha" (VIDEO)

U organizaciji Odjeljenja društvenih nauka u Andrićevom istitutu u Andrićgradu održava se naučni skup pod nazivom "Zavjetni narodi u svjetskoj istoriji, Srbi na prijelomu epoha".
Naučni skup u Andrićgradu - Foto: RTRS
Naučni skup u AndrićgraduFoto: RTRS

Skup je okupio eminentne profesore iz Srpske i Srbije koji će govoriti o tome šta srpski narod čini zavjetnim, šta je njegov zavjetni identitet i koja je njegova uloga u svjetskoj istoriji.

- Srbi su svakako po svom poimanju zavjetan narod, i svaki narod koji za sebe misli da je zavjetan to i jeste. Ono što je glavno pitanje jeste u čemu je naš poziv i kakva je naša sudbina. Nešto od toga ćemo da čujemo na ovom naučnom skupu - rekao je Slobodan Antonić, rukovodilac Odjeljenja za društvene nauke Andrićevog instituta.

Zoran Čvorović, profesor na Pravnom fakultetu u Kragujevcu istakao je da govori o zavjetnom identitetu srpskog naroda koji je nastao u srednjem vijeku u okvirima autokefalne srpske crkve, ali kako navodi, želi posebno da ukaže pažnju na fenomem političke nacije, kao Austro-ugarskog političkog nasljeđa.

- Prema konceptu Ugarskog političkog nasljeđa u jednoj državi kao politička nacija postoji titulaturna nacija. Od toga su pošli Hrvati. Oni polaze od toga da postoji samo jedna titulaturna politička nacija koja je nosilac političkih prava i otuda govore o hrvatskim Srbima. Srbi u Hrvatskoj imaju individualna prava ali ne mogu biti nosioci političkog suvereniteta. Ista opasnos postoji u BiH - naveo je Čvorović.

- Taj koncept političkog naroda traje od Kalajevog režima, a danas je na djelu pokušaj da se u BiH stvori vještački politički narod na temelju muslimanskog odnosno bošnjačkog naroda kao nosioca suvereniteta, i onda se govori o bosanskim Srbima. Isti proces gdje se zavjetni srpski identitet potiskuje imamo i u Crnoj Gori, gdje su Srbi isključeni iz političkog života i nisu nosioci političkog suvereniteta. Danas je srpski identitet upravo najviše ugrožen ovom Austro-ugarskom političkom tradicijom, političkog naroda - dodao je Čvorović.