latinica  ћирилица
03/07/2024 |  10:02 ⇒ 10:02 | Autor: RTRS

Ovo smo gradili od nule: Evo zašto Goran Starčević iz Prointera ne strahuje od sankcija

Poslovica kaže – ne postoje problemi, već izazovi. Ovo je, svakako, najveći sa kojim smo se suočili, ali siguran sam da su argumenti u našim rukama. Tako Goran Starčević, rukovodilac sektora automatizacije u kompaniji Prointer ITSS, članici Infinity International Group, doživljava sankcije američke administracije nedavno uvedene firmi u kojoj radi već šest godina.
Goran Starčević (foto: Infinity International Group) -
Goran Starčević (foto: Infinity International Group)

Tih argumenata je mnogo, tvrdi Goran, ali prvi i osnovni je da smo stvorili kompaniju koja vrijedi i da smo mnogo toga izgradili od nule. To što smo gradili sad je na izuzetno visokom nivou, smatra ovaj inženjer elektrotehnike koji, kako kaže, vjeruje u trag koji su on i kolege ostavili u industriji informacionih tehnologija.

- Naši ljudi i stručnjaci stigli su do tog nivoa da samostalno mogu završiti vrlo kompleksne poslove, ne oslanjajući se na druge firme ni izvana ni interno. Mislim da je velika stvar što upravo zahvaljujući svom znanju i ekspertizi možemo pokriti 90 odsto poslova iz ove branše i odgovoriti na zahtjeve tržišta“, objašnjava Goran iza kojeg je nekoliko važnih projekata i inovacija iz oblasti saobraćaja i energetike.
U Prointer je došao tek zagazivši u tridesete. Sada, sa skoro četrdeset godina, porodicom u kojoj je desetogodišnja školarka i iskustvom koje se nagomilalo, stvari su se potpuno iskristalisale – "dizanje sidra" ne dolazi u obzir.

Јesam li nakon mjera koje su pogodile kompaniju u nekoj vrsti neizvjesnosti? Djelimično jesam, kao i sve moje kolege ne samo u Prointeru, već i u svim ostalim kompanijama koje su se našle u istom položaju. Ne možete da o tome ne razmišljate, mnogo je pitanja u našim glavama, a, naravno, tu je i ružan osjećaj da vas neko kažnjava i dovodi u neugodan položaj nakon što ste se godinama usavršavali i napredovali u svom poslu - priznaje Goran.

On se trudio da napreduje i u firmama u kojima je ranije radio, a bilo ih je od Srbije do Italije. U međuvremenu je tražio domaću kompaniju i našao je. Kako kaže – sve dok je ona lojalna njemu, biće i on njoj.

- Imao sam priliku da sagledam i ono što se nudi u inostranim kompanijama i ostajem pri stavu da treba raditi na domaćem terenu, među svojim ljudima. Moja ćerka uveliko ide u školu, ima svoje prijatelje i svoj mali svijet i nemam namjeru da to mijenjam“, kaže Goran i dodaje da on i njegov tim i ovih turbulentnih dana nastavljaju da rade na započetim projektima.

I opet ponavlja – pred nama je izazov koji će nas možda opomenuti da uvijek budemo svjesni da je snaga u tome da što manje zavisimo od drugih i da, bez obzira na prepreke, osnažujemo jedni druge i sami sebe.