latinica  ћирилица
03/07/2024 |  10:07 ⇒ 11:38 | Autor: RTRS

UŽIVO - NSRS o izmjenama Zakona o veterinarstvu

Narodna skupština Republike Srpske razmatra Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o veterinarstvu u Republici Srpskoj.
NSRS - prenos uživo -
NSRS - prenos uživo

Skupštinu NSRS možete pratiti na RTRS plusu i našem portalu.

Narodna skupština raznotrila je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja, po hitnom postupku.

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović istakla je da je u interesu Vlade Srpske bilo da, u skladu sa zakonskim propisima, donese olakšice pri naplati poreskih obaveza.

Obrazlažući Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o otpisu potraživanja u parlamentu Srpske, Vidovićeva je podsjetila da su poreski obveznici, odnosno privredni subjekti od 2020. godine bili u teškoj situaciji zbog pojave virusa korona.

- To je sve uticalo na to da određeni poreski obveznici dođu u probleme sa zaustavljanjem dijela proizvodnje i gubitkom likvidnosti. Predložene izmjene zakona mogu imati pozitivne efekte, a privredni subjekti biće likvidni. Slični zakoni postoje i u FBiH, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori kako bi se olakšalo poslovanje privrednih subjekata - poručila je Vidovićeva.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o bankama Republike Srpske, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Investiciono razvojnoj banci Republike Srpske i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o unutrašnjem platnom prometu, svi po hitnom postupku.

Poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o lovstvu, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o mjerama bezbjednosti u poslovanju gotovim novcem i drugim vrijednostima - prijedlog predsjednika Narodne skupštine Nenada Stevandića, kao i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o geološkim istraživanjima.

Na prijedlog predsjednika Skupštine, poslanici bi trebalo da razmatraju i Nacrt zakona o dopuni Zakona o upotrebi zastave, grba i himne, što je u vezi sa Deklaraciju o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda, koju je Parlament juče usvojio.

Nakon završetka redovne, trebalo bi da počne i posebna sjednica sa jednom tačkom dnevnog reda - Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima.