latinica  ћирилица
03/07/2024 |  12:08 ⇒ 12:17 | Autor: SRNA

Od večeras zaprašivanje komaraca u Bijeljini

Na području grada Bijeljina večeras će početi zaprašivanje odraslih formi komaraca, te se pčelari savjetuju da natkriju pčelinja društva ukoliko ih nije moguće izmjestiti iz zone tretmana, saopšteno je iz preduzeća Dezinsekcija.
Komarac (foto: EPA-EFE/Isaac Fontana) -
Komarac (foto: EPA-EFE/Isaac Fontana)

Zaprašivanje komaraca biće vršeno od 18.00 časova u mjesnim zajednicama Piperci, Glavičorak, Bukovica Gornja i Donja.

Tretman zaprašivanje sutra će biti obavljen u Gornjem, Srednjem i Donjem Magnojeviću, a u petak, 5. jula, u Donjem, Srednjem i Gornjem Dragaljevcu.

Odrasle forme komaraca, u subotu, 6. jula, biće zaprašivane u Donjoj, Gornjoj i Srednjoj Čađavici i u naselju Gradac, a u nedjelju, 7. jula, u naseljima Novi Vršani i Gornje Crnjelovo.

U Donjem Crnjelovu i Ostojićevu tretman će biti sproveden u ponedjeljak, 8. jula.

Iz Dezinsekcije su naveli da je pčelinja društava neophodno natkriti najlonom, kartonom ili drugim priručnim sredstvima.

- Veče prije tretmana pčele trba zatvoriti, ventuse na košnicama ostaviti otvorene, a ispod poklopne daske u hranilice sipati čistu pijaću vodu - savjetuju iz ovog preduzeća.

Posebno se obavještavaju pčelari da se prilagode vremenskim terminima tretiranja komaraca i preduzmu sve potrebne mjere za zaštitu pčela.

U slučaju loših vremenskih uslova građani će putem sredstava javnog informisanja biti na vrijeme obavješteni o naknadnom terminu akcije.