latinica  ћирилица
03/07/2024 |  14:50 ⇒ 14:59 | Autor: SRNA

Budimir - Đukić Dejanović: Prioritet razvoj visokog obrazovanja

Ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Željko Budimir rekao je za Srnu, nakon sastanka sa ministrom prosvjete Srbije Slavicom Đukić-Dejanović u Banjaluci, da je ključna saradnja Republike Srpske i Srbije u svim oblastima, posebno obrazovanju, te dodao da je u pripremi memorandum koji će unaprijediti odnose u sektoru visokog obrazovanja.
Željko Budimir sa Slavicom Đukić-Dejanović (foto: x.com/mnrvoid_rs) -
Željko Budimir sa Slavicom Đukić-Dejanović (foto: x.com/mnrvoid_rs)

- Ovo su i prvi rezultati Svesrpskog sabora. Radimo na konkretnim projektima i ulazimo u realizaciju strateškog memoranduma, u kojem ćemo precizirati pravce za dalji razvoj kada je riječ o saradnji Republike Srpske i Srbije - rekao je Budimir.

Ocijenio je da je dosadašnja saradnja na izuzetnom nivou, ali i naglasio da će se dodatno unaprijediti i kroz formiranje zajednica fakulteta Srpske i Srbije.

- Јedna od njih je i zajednica medicinskih fakulteta, koji se pokazao kao dobar model. Riječ je o zajedničkim konferencijama, ljetnim i zimskim školama, razmjeni nastavnog osoblja i studenata. Studenti i sada imaju jednak status u Srpskoj i Srbiji, tako da ćemo i taj dio razvijati - istakao je Budimir.

Kaže da će se obezbijediti i njihov zajednički nastup, kada je riječ o projektima iz Srpske i Srbije koji će biti posebno vrednovani.

Ministar prosvjete Srbije Slavica Đukić-Dejanović izrazila je zadovoljstvo danas održanim sastankom, navodeći da je upravo akademska zajednica generator razvoja Republike Srpske i Srbije.

- Mi smo danas konkretizovali naše aktivnosti. Razgovorali smo o zajedničkim rektorskim kolegijumima, gdje će rektori s obe strane Drine imati zajedničke programe. Dogovorili smo se i o Zajednici fakulteta koji bi vodili računa o izdavačkoj djelatnosti - rekla je Đukić Dejanović.

Na taj način bi se, kaže, unaprijedila i stimulisala akademska zajednica.

- Bitan je i studentski standard. Mislim da je izuzetno značajno i pitanje zajedničkih studijskih programa jer nijedna granica ne može podijeliti da njegujemo nešto što je osnov za razvoj visokog obrazovanja u Republici Srpskoj i Srbiji - poručila je Đukić Dejanović.

Ona je najavila da će pred dvije Vlade uskoro biti upućen Akcioni plan razvoja i saradnje, te navela da je važno razgovarati i razvijati saradnju na svim nivoima obrazovanja, da bi se adekvatno reagovalo na izazove koje nosi savremeno doba. fono/video