latinica  ћирилица
03/07/2024 |  15:12 ⇒ 15:44 | Autor: SRNA

Ambasador Izraela u Crnoj Gori pozdravio usvajanje Rezolucije o Јasenovcu

Ambasador Izraela u Crnoj Gori Јahel Vilan pozdravio je odluku crnogorskog paralamenta da usvoji Rezoluciju o genocidu u sistemu logora Јasenovac, Dahau i Mauthauzen i istakao da Izrael nije glasao za Rezoluciju UN o Srebrenici.
Andrija Mandić i Nj.E. Јahel Vilan  (Foto:skupstina.me) -
Andrija Mandić i Nj.E. Јahel Vilan (Foto:skupstina.me)

Vilan je u ragovoru sa predsjednikom crnogorske Skupštine Andrijom Mandićem naglasio da su odnosi Izraela i Crne Gore mnogo bolji nego što su bili prije četiri godine i dodao da su Crna Gora i Srbija danas najsigurnije turističke destinacije za njegov narod.

Izraelski ambasador je rekao da mu je čast i zadovoljstvo što svoj mandat završava večerašnjim otkrivanjem spomenika posvećenog operaciji "Velveta" u Nikšiću, gdje je posebno istakao zasluge predsjednika opštine Marka Kovačevića, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine Crne Gore.

U saopštenju se navodi da je Mandić sa Vilanom razgovarao o pokušaju terorističkog napada ispred Ambasade Izraela u Beogradu, ističući da je srećan što je napad spriječen herojstvom mladog pripadnika srpske žandarmerije i da nije bilo nevino stradalih.

Sagovornici su, u tom kontekstu, razgovarali o saradnji u oblasti jačanja bezbjednosti u Crnoj Gori, posebno kada je riječ o aerodromima.

Mandić je naglasio da će Izrael u Crnoj Gori uvijek imati iskrenog prijatelja i saveznika, te poželio da Vilan prenese srdačan pozdrav predsjedniku Kneseta.

Predsjednik Skupštine Crne Gore je rekao da je spomenik operaciji "Velveta" simbol prijateljstva Crne Gore sa Izraelom i jevrejskim narodom, te da mu je izuzetno drago što je upravo Kovačević dao ključni doprinos podizanju tog spomenika.