latinica  ћирилица
03/07/2024 |  18:52 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Raskol u PDP-u; Da li je svemu kumovao Milanko Mihajilica? (VIDEO)

Јednu od najvećih opozicionih stranaka, PDP, potresaju unutarstranački sukobi. Nakon neslaganja na relaciji Draško Stanivuković - Igor Crnadak, kriza je i u Novom Gradu. Opštinski odbor na čelu sa Aleksandrom Јankovićem je raspušten, a za povjerenika je imenovan Milanko Mihajilica, kojeg Јanković okrivljuje za raskol stranke u toj opštini. Na stranu Јankovića stao je i član banjalučkog odbora PDP-a Milko Grmuša, koji je podnio ostavku na sve stranačke funkcije.
PDP - Foto: RTRS
PDPFoto: RTRS

Tri mjeseca su ostala do lokalnih izbora, a predizborne peripetije uveliko traju. U Partiji demokratskog pokreta nesuglasice već mjesecima traju u Banjaluci, a nesloga se sada prelila i u Novi Grad.

Predsjedništvo PDP-a raspustilo je Opštinski odbor ove partije u Novom Gradu i smjenilo dotadašnjeg predsjednika Odbora Aleksandra Јankovića. Јanković je o tome obaviješten saopštenjem, za koje kaže da sadrži nekoliko neistina.

- Prije svega piše da sam ja odustao od kandidature, što nije tačno. Јa sam legitimno kandidovan od strane Opštinskog odbora. I drugo, da nisam pristao na kompromise. Prije bih rekao da nisam pristao na neke ucjene koje su postavljene pred mene, a to nisu kompromisi - ističe Јanković.

Glavnog krivca za raspuštanje Odbora Јanković pronalazi u Milanku Mihajilici, koji je postavljen na mjesto povjerenika PDP-a. Ovim činom, Јanković tvrdi da je PDP izgubio sve mogućnosti da pobijedi na predstojećim izborima.

Dijametralno suprotnog stanovišta je upravo Milanko Mihajilica, koji je ubijeđen u pobjedu. Kaže da se radi o pokušaju njegove eliminacije sa političke scene.

- Već u martu je cijela opozicija pismeno, tadašnjem kandidatu PDP-a za načelnika opštine jasno stavila do znanja da nije prihvatljiv, a jedinstvo koje je vladalo u Odboru je narušeno onog trenutka kad je Јanković preuzeo Odbor čime je narušeno i jedinstvo opozicije - tvrdi Mihajilica.

Podršku Јankoviću dao je i jedan od viđenijih članova banjalučkog odbora PDP-a Milko Grmuša, koji je zbog situacije u Novom Gradu dao ostavku na sve stranačke funkcije.

- Zbog raspuštanja demokratski izabranih organa i funkcionera PDP u Novom Gradu, kao i zbog namjernog ubijanja svake šanse da opozicioni kandidat pobijedi SNSD u toj opštini, a što je sve učinjeno od strane onih koji godinama parazitiraju na javnim budžetima i zajedno sa vlašću saučestvuju u eroziji struke, etike i biološke supstance ovog naroda, dajem ostavku na sve funkcije u PDP-u - istakao je Grmuša.

O cijeloj situaciji svoj sud je dao i prvi čovjek PDP-a Branislav Borenović. Kaže da je Јanković sam odustao od kandidature i da Grmuša ne učestvuje u radu stranke već šest mjeseci, te da nema potpune informacije oko situacije u Novom Gradu.

Neko prihvata kompromis, kaže Borenović, a neko iz ličnih razloga ne. Kako god, PDP bi iz ličnih razloga mogao izgubiti izbore i u Novom Gradu i u Banjaluci.